Φεύγει από τις κεφαλαιαγορές το ”έξυπνο χρήμα”

Διευρύνονται οι πιέσεις στη Wall Street, με καταλύτη τα εταιρικά νέα και ειδικότερα τη Microsoft, ενώ κάτω από τις 3.000 μονάδες ”πέρασε” και πάλι ο DAX. Προφανώς το ”έξυπνο χρήμα” καταφεύγει σε ομόλογα, τοποθετείται σε χρυσό και ασήμι, αλλά προτιμά και το ευρώ.

Δεν μπορείτε να πείτε, είχαμε προϊδεάσει από χθες πως η σημερινή ημέρα στις διεθνείς αγορές θα ήταν άσχημη. Όπως λένε στις ΗΠΑ, today will be ugly.

And ugly it is. Το πόσο άσχημη είναι η εικόνα στην Ευρώπη το ξέρουμε ήδη κατά τα 2/3 της, αφού CAC και FTSE ”τερμάτισαν” τις συνεδριάσεις τους με απώλειες 2,73% και 1,5% αντίστοιχα. Σαφώς καλύτερη η απόδοση του ”Λονδρέζου”, ο οποίος όμως κάτι ήξερε και έπεφτε έξι μέρες σερί, εφτά με τη σημερινή.

Όσο για το Dax; Είχαμε πει από χθες ότι γίνονταν το παν για να κρατηθεί ο δείκτης πάνω από τις 3.000 μονάδες, εγχείρημα που απέτυχε οικτρά υπό το βάρος της εξαιρετικά δυσμενούς κατάστασης που επικρατεί διεθνώς. Ενδεικτικό, ότι μόλις έληξαν τα παράγωγα Ιανουαρίου, ο δείκτης κινήθηκε 50 μονάδες χαμηλότερα, απνευστί.

Από την άλλη, οι απώλειες 3,5%-4% που καταγράφει δεν θα πρέπει να θεωρούνται ιδιαιτέρως ”κολακευτικές”, καθώς μόνο ο Cac δείχνει να κρατάει προς το παρόν τη στήριξη των 3.000 μονάδων, με Dax και FTSE να υποχωρούν και να κινούνται σημαντικά χαμηλότερα των επιπέδων -ορόσημων στις 3.000 και 4.000 μονάδες αντίστοιχα.

Όσο για τις ΗΠΑ; Ένα χάλι μαύρο, με τον Nasdaq στο –2,5% με –3%, τον Dow να προσπαθεί να περιορίσει τις απώλειες του σε λιγότερο από 100 μονάδες, και γενικώς να επικρατεί η αίσθηση ότι – για σήμερα τουλάχιστον – η αναπήδηση είναι ότι καλύτερο.

Το έξυπνο χρήμα; Ρωτάτε; Στο χρυσό και το ασήμι, που διορθώνουν ελάχιστα, ενώ συνεχίζεται αδιάκοπα η πώληση της ισοτιμίας δολαρίου-ευρώ (dollar-shorting), με την ισοτιμία του ευρώ στο 1,0660 (πλέον).

Ο ”διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v