Ούτε κρύο ούτε ζεστή από τις εξαγγελίες Μπους

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά τη συνεδρίαση οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, παρά τα πρόσκαιρα κέρδη που κατέγραψαν ύστερα από τις οικονομικές εξαγγελίες του προέδρου Μπους, καθώς επέστρεψαν οι ανησυχίες για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ουάσιγκτον, κυρίως όσον αφορά στις σχέσεις με το Ιράκ.

Δεν κατόρθωσε να αποφέρει τα αναμενόμενα η ανακοίνωση του οικονομικού πακέτου από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζώρτζ Μπους, καθώς οι αγορές είχαν ήδη προεξοφλήσει τις προεδρικές εξαγγελίες και επανήλθαν οι ανησυχίες για τον πόλεμο με το Ιράκ.

Αναλυτές μάλιστα σχολιάζουν ότι ύστερα και από το χθεσινό μίνι ράλι της αγοράς, ήταν σχεδόν φυσιολογικό να ακολουθήσει κύμα μαζικών πωλήσεων από τους επενδυτές.

Το οικονομικό πακέτο που εξήγγειλε ο πρόεδρος Μπους, περιλαμβάνει την προοπτική μείωσης των φόρων επί των μερισμάτων, μια πιο άμεση περικοπή συνολικά στους φόρους εσόδων και πάνω από 3.000 δολάρια σε βοήθεια των ανέργων.

Ωστόσο, από τους ”ξεκάθαρους” νικητές της συνεδρίασης εμφανίζεται η μετοχή της EMC, εταιρίας αποθήκευσης δεδομένων, η οποία κατέγραψε κέρδη άνω του 8%. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι τα έσοδα και τα κέρδη ανά μετοχή του τετάρτου τριμήνου θα πετύχουν τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των IBM και Cisco, ύστερα από την ανακοίνωση συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των δύο. Υψηλότερα έκλεισε και ο τίτλος της καπνοβιομηχανίας Philip Morris, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε ότι αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο διανέμει τα προϊόντα τους στα καταστήματα λιανικής.

Η μετοχή της Εθνικής διαμορφώθηκε στα 2,95 δολάρια παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητη, η 3Ε σημείωσε πτώση 2,23% στα 14 δολάρια ενώ και ο ΟΤΕ υποχώρησε 2,20% στα 5,77 δολάρια.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 8740,59 μονάδες με απώλειες 0,38% ενώ και ο S&P υποχώρησε 0,65% στις 922,94 μονάδες. Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,72% στις 1431,57 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v