Μετρημένη ”διόρθωση” για τη Wall

Διορθώνουν ”με μέτρο” τη χθεσινή άνοδο οι κεφαλαιαγορές, ενώ η ”ποιότητα” της συγκράτησης των τιμών δεν πείθει ως προς τη δυνατότητα διατήρησης των κεκτημένων. Για σήμερα, ουδείς αμφιβάλλει πως εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου η διόρθωση θα είναι μετριοπαθής. Υπάρχει και το Σαββατοκύριακο άλλωστε.

Με... μέτρο η διόρθωση των κεφαλαιαγορών στον απόηχο της έντονα ανοδικής κίνησης χθες, χωρίς όμως η ”ποιότητα” της συγκράτησης των τιμών να πείθει ως προς τη δυνατότητα διατήρησης των κεκτημένων.

Κι αυτό γιατί οι πιο... παρατηρητικοί, θα επισημάνουν την δυναμική αντίδραση του ευρώ (εκ νέου στα 1,04 δολάρια) και την εκτίναξη του χρυσού πάνω από τα 350 δολάρια ανά ούγια.

Με άλλα λόγια, κανείς δεν θέλει να έχει ”όλα τα λεφτά στην αγορά”, γιατί πολύ απλά, με το πετρέλαιο να ανεβαίνει (πάλι), τον πόλεμο να πλησιάζει (τα περισσότερα σημειωματάρια των traders έχουν την 16η του μήνα ως ημέρα έναρξης) και τη Home Depot να μην πιάνει ούτε στο… μισό την εκτίμηση για τις πωλήσεις έτους, ούτε καν προσχήματα για περαιτέρω τοποθετήσεις δεν υπάρχουν.

Από την άλλη, ουδείς θέλει, με το καλημέρα, το χθεσινό +7% του Dax να μετατραπεί σε -5% σήμερα – η γνωστή και μη εξαιρετέα κίνηση γιο-γιο – ενώ το ίδιο ισχύει και για τους κερδοσκόπους (κοινώς... bargain-hunters) στον Nasdaq, οι οποίοι δεν επιθυμούν την υποαξία από τις… 3 του μήνα.

Άλλο τι θέλεις όμως κι άλλο τι μπορείς. Για σήμερα, ουδείς αμφιβάλλει πως εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου η διόρθωση θα είναι μετριοπαθής. Υπάρχει και το Σαββατοκύριακο άλλωστε.

Στον ίδιο βαθμό όμως, όταν τεχνικοί αναλυτές επισημαίνουν πως τα περιθώρια πτώσης στον Dax ανέρχονται στο 33% και ότι αυτή η κίνηση είναι πιθανό να συντελεστεί μέσα στον ερχόμενο τρίμηνο, μόνο οι contrarians μπορούν να αντλήσουν αισιόδοξα μηνύματα.

Το ζήτημα είναι άλλο: Ο FTSE-100 μπορεί να κρατήσει τις 4.000 μονάδες; Ο Dax τις 3.000; Το ίδιο φυσικά κι ο Cac. Αν ναι, τότε ενδεχομένως να πάμε σε μια παρατεταμένη περίοδο συσσώρευσης. Η κίνηση στο χρυσό δεν υποστηρίζει αυτή την εκτίμηση, αγορές είναι όμως, ότι θέλουν κάνουν. Αν όχι, τότε τα χαμηλότερα χαμηλά θα τα δούμε, και σύντομα.

Στο -0,28% και τις 8.583 μονάδες διαμορφώνετια αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones, ενώ απώλειες 0,45% εμφανίζει ο Nasdaq, στις 1.378 μονάδες. Πτωτικά 0,40% και ο S&P 500 στο επίπεδο των 905.

Υ.Γ.: Η οικονομία της Ευρωζώνης δεν μπορεί να ”επιβιώσει” με την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στο 1,04, ακριβώς επειδή είναι κατά κόρον εξαγωγική. Αν θέλετε, θυμηθείτε να ρίξτε μια ματιά και στους ισολογισμούς των εξαγωγικών ελληνικών εισηγμένων κατά τα τέλη του Αυγούστου. Όταν θα υπάρχουν διαθέσιμα τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v