”Νίκη” της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ σε M&A

Από το 1991 είχε η Ευρώπη να ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε επίπεδο εξαγορών και συγχωνεύσεων, στοιχείο που συνέβη το 2002, αφού στη Γηραιά Ήπειρο οι Μ&Α αυξήθηκαν 7%, έναντι μείωση κατά 41% στις ΗΠΑ, με τις τάσεις μάλιστα να προϊδεάζουν για διατήρηση του κλίματος και το 2003. Σημειώνεται πως τα στοιχεία προήλθαν από την Thomson Financial.

”Νίκη” της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ σε M&A
Με ποσοστό 7% υπερέβει η Ευρώπη τις ΗΠΑ σε επίπεδο συγχωνεύσεων και εξαγορών το 2002, γεγονός που είχε να λάβει χώρα από το 1991.

Αναλυτικότερα, η συνολική αξία των εξαγορών και των συγχωνεύσεων στην Ευρώπη διαμορφώθηκε στα 477,8 δισ. δολ., έναντι 446,5 δισ. δολ. στις ΗΠΑ, ποσοστό που αντιστοιχεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1994 και σε πτώση κατά 41% για την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου.

Η αρνητική τάση που παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ το 2002, οφείλεται κατά κύριο λόγο στα εταιρικά σκάνδαλα που ξέσπασαν και περιόρισαν την ”όρεξη” για ανάλογες συμφωνίες, σχολιάζουν Αμερικανοί τραπεζίτες.

Ανάλογα διαμορφώθηκαν τα στοιχεία για το δ΄ τρίμηνο του 2002, αφού οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 26%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, με συνολική αξία 138 δισ. δολάρια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 47% (95,7 εκατ. δολ.).

Αξίζει να σημειωθεί πως η διαφαινόμενη τάση δεν φαίνεται να μεταβάλλεται ούτε το τρέχον έτος, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς.

Μεταξύ των στοιχείων που αναμένεται πάντως να διαμορφώσουν τις τάσεις το 2003 περιλαμβάνεται το ρυθμιστικό περιβάλλον αλλά και οι φορολογικές περικοπές στη Γερμανία. Σημειώνεται πως τα στοιχεία προήλθαν από έρευνα που πραγματοποίησε η Thomson Financial.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v