Δεν φαίνεται να βοηθάει η ομιλία Μπους τη Wall

Αδιάφορη εμφανίζεται επί του πρακτέου η σημερινή συνεδρίαση στις ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να ισχύει το ίδιο και για την Ευρώπη, όπου το κλίμα παρέμεινε πτωτικό μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης. Η...πολλά υποσχόμενη ομιλία του προέδρου Μπους δεν κατορθώνει να δώσει θετική ώθηση στην αγορά, η οποία φαίνεται ότι είχε ήδη προεξοφλήσει τις εξαγγελίες.

Επί του πρακτέου…αδιάφορη η σημερινή συνεδρίαση στις ΗΠΑ, όχι όμως και στην Ευρώπη, όπου η εδραίωση της πτωτικής τάσης μετά τις 13.00 ώρα Ελλάδος ουδέποτε ουσιωδώς αντιστράφηκε, με τον CAC-40, τον FTSE-100 και τον Dax-30 να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 1,5%, εν αντιθέσει με τον Nasdaq ο οποίος κινείται σταθερά σε θετικό έδαφος, έχοντας μόλις για 15’ κινηθεί σε αρνητικό ενδοσυνεδριακά.

Ούτε η περιβόητη – αν και εν πολλοίς ”γνωστή” και προεξοφλημένη – ομιλία του Προέδρου Μπους στις ΗΠΑ με σκοπό την ανακοίνωση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας έδωσε κάποιο ουσιαστικό έναυσμα, αντ’ αυτού η χρήση της λέξης ”πόλεμος” και η χρήση της φράσης ”επιτακτική ανάγκη υιοθέτησης των μέτρων άμεσα” μάλλον καταδεικνύουν την ολοένα μικρότερη ευελιξία του οικονομικού επιτελείου στην εύρεση αποτελεσματικών μέτρων καταπολέμησης της ύφεσης που μαστίζει την παγκόσμια οικονομία.

Θα ήταν ίσως χρήσιμο να τονίσουμε πως το δολάριο (ευρώ-δολάριο στο 1,04) είναι μάλλον ο μεγαλύτερος ”κερδισμένος” της ημέρας, καθότι εκτιμάται πως ενδεχομένως να υπάρξει μια πρόσκαιρη έστω τόνωση της ζήτησης για αμερικανικά επενδυτικά προιόντα (US Asset classes), κυρίως λόγω της κατάργησης των συντελεστών φορολόγησης επί των μερισμάτων που κόπτουν οι αμερικανικές εισηγμένες επιχειρήσεις.

Όσο για τα πολύτιμα μέταλλα; Οι πρωινοί αγοραστές, παραδόξως, δεν μετρούν κέρδη στο τέλος της ημέρας, καθότι η αποκόμιση κερδών από τους ήδη τοποθετημένους σε συνδυασμό με τη τεχνική αγορά υπεραγοράς, ωθούν σε μια ήπια διόρθωση. Έχουμε δει σίγουρα ημέρες με εντονότερες συγκινήσεις, αν και ο Dow έχει ακόμα δυο ώρες για να μας εκπλήξει, θετικά ή αρνητικά….

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v