Προβλημάτισαν τη Wall τα αρνητικά macro

Δίχασαν τους επενδυτές της Wall τα αρνητικά macro στοιχεία από ΑΕΠ, απασχόληση και PMI, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μείωση επιτοκίων. Τόνωση προσέφεραν για δεύτερη ημέρα στον τεχνολογικό κλάδο οι αισιόδοξες δηλώσεις που έκανε την Τρίτη ο CEO της IBM.

Προβληματισμένοι έμειναν μέχρι το τέλος οι επενδυτές στη Wall Street, αφού κλήθηκαν να εκτιμήσουν κατά πόσον τα αρνητικά μακροοικονομικά νέα θα οδηγήσουν σε μείωση επιτοκίων την επόμενη Τετάρτη.

Σημαντική πτώση εμφάνισε για τον Οκτώβριο ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας του Σικάγο και διαμορφώθηκε στο 45,9, έναντι προβλέψεων για 44 και ενώ τον Σεπτέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 48,1. Με αυξημένο ρυθμό ανακοινώθηκε το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου στις ΗΠΑ, στο 3,1%, έναντι του 1,3%, όπου είχε βρεθεί το προηγούμενο, δεύτερο τρίμηνο και ενώ οι αναλυτές περίμεναν σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση, στο 3,6%.

Εξάλλου, σημαντική αύξηση κατέγραψαν την εβδομάδα που πέρασε οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, στις 410.000, έναντι 394.000 την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές τις περίμεναν να διαμορφωθούν στις 399- 400.000.

Στο επιχειρηματικό πεδίο, μειωμένα, αλλά και καλύτερα των προβλέψεων ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της Exxon Mobil, ενώ επίσης θετική είναι η επίδραση που ασκήθηκε στον τεχνολογικό κλάδο από τις δηλώσεις του CEO της IBM την Τρίτη, περί ”πάτου” των αγορών.

Εξάλλου, η Goldman Sachs υποβάθμισε τη μετοχή της Lehman Brothers σε market perform από out perform συνεκτιμώντας τόσο την κατά 30% άνοδο στην τιμή του τίτλου τον Οκτώβριο, όσο και την συγκριτική του αποτίμηση με τον υπόλοιπο κλάδο.

Κέρδη κατέγραψαν άλλωστε οι ελληνικοί τίτλοι στη Νέα Υόρκη, με το δικαίωμα του ΟΤΕ να κλείνει στα 5,72 δολάρια (+0,70%), αυτό της Εθνικής στα 2,87 (+4,36%) και τον τίτλο της 3Ε στο +0,14% και τα 13,87 δολ.

Στο -0,36% και τις 8.397 μονάδες έκλεισε ο δείκτης Dow Jones, ενώ κέρδη 0,22% σημείωσε ο δείκτης Nasdaq, στις 1.329 μονάδες. Με απώλειες 0,55% έκλεισε ο S&P 500, στο επίπεδο των 885 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v