ΗΠΑ: Στο 3,1% το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου (update)

Με ρυθμούς της τάξεως του 3,1% έτρεξε η οικονομία των ΗΠΑ το γ΄ τρίμηνο του 2002, έναντι εκτιμήσεων για ποσοστό ύψους 3,6%, ενώ στους 410.000 ανήλθε ο αριθμός των ατόμων που έκαναν χρήση των επιδομάτων ανεργίας την περασμένη εβδομάδα – στοιχείο που επίσης εξέπληξε αρνητικά τους αναλυτές της αγοράς. Τέλος στο 45,9 διαμορφώθηκε ο δείκτης PMΙ του Σικάγο τον Οκτώβριο, έναντι εκτιμήσεων για 49 και ενώ τον Σεπτέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 48,1.

ΗΠΑ: Στο 3,1% το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου (update)
Αρνητικά παρουσιάζονται τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ισχυρότερη οικονομία της υφηλίου.

Αναλυτικότερα με ρυθμούς της τάξεως του 3,1% (σε ετήσια βάση) αυξήθηκε η αμερικανική οικονομία το γ΄ τρίμηνο του 2002, ποσοστό που δεν ικανοποίησε επενδυτές και αναλυτές, αφού οι εκτιμήσεις των τελευταίων ”μιλούσαν” για αύξηση κατά 3,6%.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας δεν θεωρούνται ικανοποιητικοί και η εμπιστοσύνη βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς, ενώ άλλοι τόνιζαν πως η οικονομία φαίνεται να έχει απωλέσει το momentum της.

Αξίζει εν τούτοις να σημειωθεί, πως η κατανάλωση, που συμβάλλει κατά τα 2/3 στο ΑΕΠ των ΗΠΑ, παρουσίασε αύξηση κατά 4,2% σε ετήσια.

Εξάλλου, στους 410.000 διαμορφώθηκε ο αριθμός των ατόμων που έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, ενώ η παραπάνω αύξηση (16.000 άτομα) ήταν η δεύτερη τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούσαν πως ο δείκτης των επιδομάτων ανεργίας θα διαμορφωθεί στις 400.000 περίπου, ενώ δεν παρέλειψαν να δηλώσουν πως η ρίζα του προβλήματος πρέπει να αναζητηθεί, μεταξύ άλλων, στα αναιμικά κέρδη των εταιριών.

Εν τούτοις, ορισμένοι εξ αυτών δεν δίστασαν να εκφράσουν την άποψη πως αναμένουν μια αργή και σταδιακή καλυτέρευση του αριθμού των επιδομάτων.

Εξάλλου, στο 45,9 διαμορφώθηκε ο δείκτης PMI του Σικάγο για το μήνα Οκτώβριο, έναντι 48,1 τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν πως θα ανέλθει στο 49.

Το παραπάνω δυσάρεστο στοιχείο άφησε πικρή γεύση στους αναλυτές, με ορισμένους από αυτούς να δηλώνουν πως η βιομηχανία βρίσκεται σε ύφεση.

Στον αντίποδα ορισμένοι αναλυτές υποστήριζαν πως ο PMI αφορά μάλλον την περιοχή του Σικάγο και ιδιαίτερα την βιομηχανία των αυτοκινήτων, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v