”Καρδιοχτύπησε” η Wall Street!

Συνεδρίαση…για γερά νεύρα φαίνεται ότι ήταν η τελευταία της εβδομάδας για την αμερικανική αγορά, με τους δείκτες να…εφαρμόζουν με απόλυτη ”επιτυχία” το σύστημα της ”τραμπάλας”, ύστερα από μικτές εταιρικές ανακοινώσεις.

Με οριακά κέρδη τελείωσε μια ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, ύστερα από έντονες διακυμάνσεις και κατευθύνσεις των δεικτών και προς τα δύο πρόσημα.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα τόσο των προηγουμένων ημερών όσο και αυτών της σημερινής συνεδρίασης, ήταν ο κύριος λόγος ενίσχυσης της αισιοδοξίας για τους επενδυτές που οδηγούν σε άνοδο και την αμερικανική αγορά.

Συγκεκριμένα, τα υψηλά κέρδη του κολοσσού πληροφορικής Microsoft αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν σε θέση να δημιουργήσουν έντονα θετικό κλίμα στην αμερικανική αγορά, έναντι των αρνητικών ανακοινώσεων των Ericsson και Sun Microsystems.

Η Microsoft ανακοίνωσε υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν κέρδη για το πρώτο τρίμηνο χρήσης, προχωρώντας και σε αισιόδοξες προβλέψεις για τα κέρδη του έτους.

Στον αντίποδα, η Ericsson ανακοίνωσε ζημίες για το τρίτο τρίμηνο υψηλότερες των προβλέψεων, μείωση κατά 29% των πωλήσεων καθώς και πτώση των παραγγελιών κατά 46%.

Επιπρόσθετα, η Sun Microsystems ”επέστρεψε” στις τριμηνιαίες απώλειες για το πρώτο τρίμηνο χρήσης, ύστερα από τα κέρδη της προηγουμένης περιόδου. Ακόμη, η εταιρία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να περικόψει το11% του εργατικού της δυναμικού.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των ελληνικών εταιριών που είναι εισηγμένες στην αμερικανική αγορά. Οι απώλειες του ΟΤΕ κυμάνθηκαν στο κλείσιμο της συνεδρίασης στο 1,32% περί τα 5,99 δολάρια, ενώ ακολούθησε η Εθνική Τράπεζα με πτώση 1,69% στα 2,90 δολάρια και η 3E στα 15 δολάρια με πτώση 1,32%.

Πτωτικά κινήθηκε και ο τίτλος της ανταγωνίστριας εταιρίας πληροφορικής, Oracle, καθώς η UBS Warburg υποβάθμισε την εταιρία σε neutral από buy.

Η Standard & Poor’s από την πλευρά της προχώρησε σε υποβάθμιση αρκετών επενδυτικών οίκων, όπως η Merrill Lynch, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley.

Όσον αφορά στις μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας, το εμπορικό έλλειμμα του ισοζυγίου διευρύνθηκε στα 38,5 δισ. δολάρια, ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι το ποσό θα έφτανε μόλις τα 35,5 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε το Σεπτέμβριο κατά 0,2%, κάτι που άλλωστε αναμενόταν από την αγορά.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,57% στις 8322,40 μονάδες, με τον Nasdaq να καταγράφει άνοδο περί το 1,22% στις 1287,76 μονάδες. Ο S&P σημείωσε κέρδη κατά 0,59% στις 884,38 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v