Χωρίς δυνάμεις αντίδρασης εμφανίστηκε η Wall

Από την αρχή της συνεδρίασης ”παραδόθηκε” η αμερικανική αγορά στις ορέξεις της Intel, η οποία με τις αρνητικές τις εκτιμήσεις οδήγησε σε απώλειες τη Wall Street, ”σπάζοντας” και το σερί ανόδου των τεσσάρων τελευταίων ημερών.

Ανήμπορη να αντιδράσει η αμερικανική αγορά, ”παραδόθηκε” αμαχητί στο αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης, κυρίως λόγω των αρνητικών εκτιμήσεων της Intel αλλά και άλλων απογοητευτικών εταιρικών ανακοινώσεων.

Αναλυτές ωστόσο εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, σχολιάζοντας ότι ήταν επόμενο να έλθει η διόρθωση, ύστερα από τέσσερις ημέρες συνεχούς και αρκετής υψηλής ανοδικής πορείας.

Τα κέρδη της Intel για το τρίτο τρίμηνο δεν κατόρθωσαν να πετύχουν τις εκτιμήσεις της αγοράς, με την μεγαλύτερη εταιρία επεξεργαστών παγκοσμίως να προειδοποιεί για τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου.

Άμεση ήταν η αντίδραση των επενδυτικών οίκων, σπεύδοντας να υποβαθμίσουν την Intel. Μεταξύ των εταιριών, η Merrill Lynch, η Credit Suisse First Boston και η UBS Warburg, περιέκοψαν τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη της Intel.

Παράλληλα, η Banc of America υποβάθμισε την Intel σε market perform από buy, ενώ η Salomon Smith Barney σε in line από outperform.

Εξάλλου, πτωτικά κινήθηκαν και οι υπόλοιπες μετοχές του κλάδου, με τις Applied Materials, KLA-Tencor και PMC-Sierra να υποχωρούν. Επιπλέον, ισχυρό πλήγμα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιακών καταφέρνει η προειδοποίηση της Motorola για το τέταρτο τρίμηνο και το 2003.

Από το γενικότερο αρνητικό κλίμα δεν κατόρθωσαν να ξεφύγουν οι μετοχές της Microsoft, της Dell και της IBM, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της τελευταίας.

Αντίθετα, η Caterpillar, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, τα οποία ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων, με την εταιρία μάλιστα να επαναδιατυπώνει τις προβλέψεις της για το έτος.

Υψηλές απώλειες κατέγραψε και η μετοχή της JP Morgan, η οποία ανακοίνωσε πτώση κερδών κατά 91% στο τρίτο τρίμηνο, καθώς επίσης και τα σχέδιά της για απολύσεις 2.000 εργαζομένων.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 8036,03 μονάδες με απώλειες 2,66% ενώ και ο S&P υποχώρησε περί το 2,42% στις 859,96 μονάδες. Υψηλότερες ήταν οι απώλειες για το Nasdaq, στο 3,90% , διαμορφούμενος στις 1232,39 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v