Νέο ράλι στη Wall λόγω ΙΒΜ και Nokia

Επιβεβαίωσε στο έπακρο την τάση που έδειχναν τα Futures για το άνοιγμα η Wall, δίνοντας έμφαση στα ενθαρρυντικά νέα από IBM, United Technologies, Nokia και Philip Morris, αλλά και στην αύξηση των νέων κατοικιών, ενώ δείχνει να αγνοεί τα στοιχεία για επιδόματα ανεργίας και βιομηχανική παραγωγή.

Οι θετικές ανακοινώσεις μεγάλων εταιριών της αμερικανικής αγοράς όπως η IBM, η Philip Morris και η United Technologies, είναι αυτές που οδηγούν σε νέο ανοδικό ράλι τη Wall Street.

Η κορυφαία εταιρία υπολογιστών IBM ανακοίνωσε υψηλότερα λειτουργικά κέρδη για το τρίτο τρίμηνο, διατηρώντας τις εκτιμήσεις της για το τρέχον τρίμηνο. Η Merrill Lynch αναβάθμισε την ΙΒΜ σε buy, δίνοντάς της τιμή στόχο τα 82 δολάρια.

Αντίστοιχα, κέρδη ύψους 1,26 δολαρίων ανά μετοχή ανακοίνωσε και η Philip Morris, ποσό αντίστοιχο με τις εκτιμήσεις. Η κατασκευάστρια εταιρία τσιγάρων στην ίδια περίοδο πέρυσι είχε κερδίσει 1,21 δολάρια ανά μετοχή.

Η εταιρία αεροναυπηγικής United Technologies αύξησε τα κέρδη του τρίτου τριμήνου στα 1,21 δολάρια ανά μετοχή, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών αλλά και το ποσοστό του προηγουμένου έτους.

Θετικά επιδρά στην αγορά και η ανακοίνωση της Nokia, τα κέρδη της οποίας υπερδιπλασιάστηκαν στο τρίτο τρίμηνο, όπως και οι πωλήσεις.

Επιπλέον, ικανοποιητικά ήταν και τα στοιχεία για τις νέες κατοικίες του Σεπτεμβρίου, που κατέγραψαν άνοδο 13,3%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών.

Αντίθετα, απογοήτευσαν για άλλη μια φορά τα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία αυξήθηκαν στις 411.000 έναντι των προβλέψεων για 389.000. Αρνητικά ήταν και τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή του Σεπτεμβρίου, η οποία υποχώρησε κατά 0,1% έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 0,1%.

Υψηλότερα κινούνται οι μετοχές της Eastman Kodak, ύστερα από την προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου. Αντίθετα, πιέσεις δέχεται ο τίτλος της Ford Motor, καθώς η Credit Suisse First Boston αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη της εταιρίας το 2002.

Παράλληλα, ο ελβετικός επενδυτικός οίκος περιέκοψε την τιμή στόχο για τη μετοχή της Coca-Cola στα 57 δολάρια, όπως και τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2003.

Σε άλλες υποβαθμίσεις, η Merrill Lynch υποβάθμισε την Yahoo σε neutral από buy, ενώ παράλληλα περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του 2003 της Honeywell International και της Boeing.

Ο δείκτης Dow Jones κινείται στις 8297,36 μονάδες με κέρδη κατά 3,25% ενώ ακολουθεί και ο Nasdaq με άνοδο κατά 3,81% στις 1279,32 μονάδες. Ο S&P διαμορφώνεται στις 884,78 μονάδες με κέρδη 2,88%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v