Καλά κρατούν τα κέρδη στη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη συνεχίζει τη συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, καθώς οι επενδυτές έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στις θετικές ανακοινώσεις εταιριών όπως η ΙΒΜ, η Nokia και η Philip Morris, δίνοντας τη δυνατότητα στη Wall να σημειώσει πέντε ανοδικές στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις.

Με σημαντικά κέρδη συνεχίζει τη συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, καθώς οι επενδυτές έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στις θετικές ανακοινώσεις εταιριών όπως η ΙΒΜ, η Nokia και η Philip Morris.

Τις επιδράσεις από τις θετικές εταιρικές ανακοινώσεις δεν φαίνεται ότι μπορούν να αντισταθμίσουν τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν στην αύξηση του αριθμού των επιδομάτων ανεργίας στις 411.000 από τις εκτιμήσεις για 389.000.

Επιπλέον, πτώση της τάξης του 0,1% κατέγραψε και η βιομηχανική παραγωγή του Σεπτεμβρίου, σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο κατά 0,1%. Αντίθετα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών διαμορφώθηκε ο αριθμός νέων κατοικιών το Σεπτέμβριο, καταγράφοντας άνοδο κατά 13,3%.

Υψηλά κέρδη που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών κατέγραψε η ΙΒΜ στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, καθώς οι προσπάθειες περικοπής του κόστους έφεραν αποτέλεσμα. Άμεση ήταν και η αντίδραση της Merrill Lynch, καθώς αναβάθμισε τη μετοχή της IBM σε buy από neutral, ενώ και η Bear Sterns την αναβάθμισε σε outperform από peer perform.

Κέρδη καταγράφουν και οι μετοχές των Microsoft, Intel, Dell Computer και Cisco Systems, ωθούμενες από τα κέρδη της ΙΒΜ. Με ενδιαφέρον αναμένονται και τα αποτελέσματα του κολοσσού πληροφορικής Microsoft, τα οποία θα ανακοινωθούν ύστερα από τη λήξη της συνεδρίασης.

Τα κέρδη της Nokia έδωσαν σημαντική ώθηση και στις μετοχές του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, καθώς ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό των κερδών στο τρίτο τρίμηνο.

Αντίστοιχα, κέρδη ύψους 1,26 δολαρίων ανά μετοχή ανακοίνωσε και η Philip Morris, ποσό αντίστοιχο με τις εκτιμήσεις. Η κατασκευάστρια εταιρία τσιγάρων στην ίδια περίοδο πέρυσι είχε κερδίσει 1,21 δολάρια ανά μετοχή.

Η εταιρία αεροναυπηγικής United Technologies αύξησε τα κέρδη του τρίτου τριμήνου στα 1,21 δολάρια ανά μετοχή, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών αλλά και το ποσοστό του προηγουμένου έτους.

Υψηλότερα κινούνται οι μετοχές της Eastman Kodak, ύστερα από την προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου. Αντίθετα, πιέσεις δέχεται ο τίτλος της Ford Motor, καθώς η Credit Suisse First Boston αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη της εταιρίας το 2002.

Παράλληλα, ο ελβετικός επενδυτικός οίκος περιέκοψε την τιμή στόχο για τη μετοχή της Coca-Cola στα 57 δολάρια, όπως και τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2003.

Σε άλλες υποβαθμίσεις, η Merrill Lynch υποβάθμισε την Yahoo σε neutral από buy, ενώ παράλληλα περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του 2003 της Honeywell International και της Boeing.

Ο Dow Jones κυμαίνεται στις 8249,99 μονάδες με κέρδη 2,58%, με τον Nasdaq να ακολουθεί, κινούμενος υψηλότερα κατά 3,31% στις 1273,25 μονάδες. Ο S&P διαμορφώνεται στις 877,82 μονάδες με άνοδο 2,07%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v