Προσπάθειες συγκράτησης στη Wall

Τάσεις συγκράτησης της πτωτικής τάσης εμφανίζει στην έναρξη της συνεδρίασης η αμερικανική αγορά, καθώς ενισχύεται η αισιοδοξία ότι ο πρόεδρος Μπους θα παρέμβει για την επίλυση της διαφωνίας των ναυτεργατών στη Δυτική Ακτή, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία Μπους για το Ιράκ.

Θετικές τάσεις ακολουθεί η αμερικανική αγορά στην έναρξη της συνεδρίασης, εν μέσω αισιόδοξου κλίματος ότι η παρέμβαση Μπους θα δώσει λύση στο θέμα του αποκλεισμού των λιμανιών της Δυτικής Ακτής. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του Αμερικανού προέδρου για το θέμα του Ιράκ.

Οι συνομιλίες για τη λήξη της απεργίας των ναυτεργατών διεκόπησαν αργά την Κυριακή, καθώς το σωματείο που τους αντιπροσωπεύει απέρριψε τις προτάσεις τις διοίκησης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, ο αποκλεισμός αναμένεται να κοστίσει περί τα 2 δισ. δολάρια ημερησίως στην αμερικανική οικονομία. Αναλυτής της Bear Sterns σχολιάζει ότι ναι μεν η απεργία είναι ιδιαίτερα αρνητική για την οικονομία, ωστόσο εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η παρέμβαση του προέδρου Μπους θα είναι καταλυτική προς την επίλυση του θέματος.

Το Ιράκ βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους επενδυτές, καθώς προετοιμάζονται να ακούσουν την ομιλία Μπους σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις των ΗΠΑ στο θέμα.

Όσον αφορά στις εταιρικές ειδήσεις, αισιόδοξα είναι τα νέα που έρχονται από την κορυφαία εταιρία επεξεργαστών Intel. Ο CEO της εταιρίας, Κρεγκ Μπάρετ, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μιλώντας σε συνέδριο στην Ισπανία, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος παρά ποτέ για την ανάκαμψη του κλάδου, την οποία βλέπει στις αρχές του 2003.

Παράλληλα, η Goldman Sachs περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη της Cisco Systems στο τρίτο τρίμηνο, εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στον κλάδο.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 7543,52 μονάδες με κέρδη κατά 0,20%, ενώ ακολουθεί και ο S&P με πτώση 0,18%. Ο Nasdaq καταγράφει οριακές απώλειες κατά 0,04% στις 1139,49 μονάδες.

Εξάλλου, σημαντικές απώλειες καταγράφει ήδη ο τίτλος της καπνοβιομηχανίας Philip Morris, καθώς η εταιρία κλήθηκε να καταβάλλει αποζημίωση 28 δις. δολαρίων σε μια 64χρονη γυναίκα, η οποία πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα, και κατηγόρησε την Philip Morris ότι δεν την προειδοποίησε για τους κινδύνους εθισμού του καπνίσματος.

Ο επενδυτικός οίκος Merrill Lynch περιέκοψε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη της εταιρίας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας TXU, στα 3,20 δολάρια ανά μετοχή έναντι των προηγούμενων προβλέψεων για 4,10 δολάρια ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v