Σε χαμηλό πέντε ετών ο Dow(n) Jones!

Την έκτη κατά σειρά ”κόκκινη εβδομάδα” της Wall Street προκάλεσε η πτώση της ανεργίας το Σεπτέμβριο, αλλά και δυσμενείς εταιρικές ειδήσεις για Dow (Alcoa, Philip Morris, Schering-Plough) και Nasdaq (Applied Materials, Lam Research και Cymer). Σε χαμηλά πενταετίας έκλεισε ο βιομηχανικός δείκτης, ενώ έξι χρόνια πίσω γύρισε ο Nasdaq.

Σε χαμηλό 5 ετών οδήγησαν τον Dow Jones οι ανησυχίες για μακρινή την προοπτική μείωσης των επιτοκίων, που προκλήθηκε από την μείωση της ανεργίας το Σεπτέμβριο, αλλά και αρκετά εταιρικά νέα.

Στο μακροοικονομικό επίπεδο, η ανεργία υποχώρησε στο 5,6% το Σεπτέμβριο, έναντι προβλέψεων των αναλυτών για αύξησή της στο 5,9% και επίδοσης Αυγούστου στο 5,7%. Ο μέσος όρος των ωρομισθίων, για τον ίδιο μήνα, εξακολούθησε να αυξάνεται με ρυθμό 0,3%. Αντίθετα, οι νέες θέσεις εργασίας μειώθηκαν σημαντικά κατά 43.000, ενώ οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 5.000.

Η Philip Morris καλείται από δικαστήριο της Καλιφόρνια να καταβάλλει αποζημίωση ύψους 28 δισ. δολαρίων, ενώ η απαισιόδοξη ανακοίνωση της Schering-Plough, παρέσυρε χαμηλότερα τις επίσης φαρμακευτικές Merck και Eli Lilly, με τις ανακοινώσεις της εταιρίας αλουμινίου, Alcoa για κατώτερα έσοδα γ΄ τριμήνου κατά 4 σεντς ανά μετοχή, να δίνουν από νωρίς τον τόνο.

Πίεση όμως γνώρισε και ο Nasdaq, ο οποίος έκλεισε σε χαμηλά εξαετίας, μετά την κίνηση της Morgan Stanley να υποβαθμίσει εταιρίες κατασκευής μικροτσίπ, όπως Applied Materials, η Lam Research και η Cymer.

Στο -2,45% και τις 7.528 μονάδες έκλεισε ο δείκτης Dow, στις μονάδες, ενώ απώλειες 2,20% κατέγραψε ο Nasdaq, στις 1.139 μονάδες. Πτώση της τάξη του 2,24% εμφάνισε ο S&P 500, στις 800 μονάδες, δοκιμάζοντας το επίπεδο του Νοεμβρίου του 2001.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v