ΗΠΑ: Υποχώρησε η ανεργία, μειώθηκαν οι νέες θέσεις

Με ρυθμούς της τάξεως του 5,6% έτρεξε η ανεργία στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, έναντι εκτιμήσεων για 5,9%, ενώ κατά 43.000 μειώθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 6.000. Παράλληλα αύξηση 0,3% κατέγραψαν τα μέσα ωρομίσθια το Σεπτέμβριο, ανάλογα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

ΗΠΑ: Υποχώρησε η ανεργία, μειώθηκαν οι νέες θέσεις
Ανάμικτα παρουσιάστηκαν τα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, αναφορικά με την ευρύτερη αγορά εργασίας για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Αναλυτικότερα, απροσδόκητη μείωση κατέγραψε ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ, διαμορφούμενος στο 5,6% έναντι εκτιμήσεων για 5,9%, ενώ τον Αύγουστο είχε διαμορφωθεί στο 5,7%.

Στον αντίποδα συρρίκνωση κατά 43.000 θέσεις παρουσίασε ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας, έναντι προσδοκιών για αύξηση κατά 6.000, ενώ τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους είχαν δημιουργηθεί 109.000 νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, κατά 0,3% αυξήθηκαν τα μέσα ωρομίσθια Σεπτεμβρίου, σε πλήρη συνάφεια με τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ τον Αύγουστο παρουσίασαν αντίστοιχη άνοδο (0,3%).

Αναφορικά με τη μείωση στις νέες θέσεις εργασίας αναλυτές της αγοράς υποστηρίζουν πως αυτές ”προήλθαν” από τους κλάδους της μεταποίησης, των μεταφορών, αλλά και των λιανικών πωλήσεων, ενώ οι τομείς της υγείας, των ακινήτων και των υπηρεσιών παρουσίασαν ζήτηση για εργαζομένους.

Αξίζει να μνημονευτεί πως μείωση σε νέες θέσεις εργασίας είχε να παρουσιαστεί από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους (21.000).

Αναλυτές της αγοράς χαρακτήρισαν ανάμικτα τα μεγέθη, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις περικοπές προσωπικού που έχουν ανακοινώσει πλήθος επιχειρήσεων στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως η διάσταση στα μεγέθη των νέων θέσεων εργασίας και της ανεργίας οφείλεται στο διαφορετικό δείγμα μέτρησης, αφού για το πρώτο μέγεθος η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 300.000 επιχειρήσεων, ενώ για το δεύτερο μεταξύ 60.000 νοικοκυριών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v