Ο PMI Chicago ”βουλιάζει” τη Wall (update)

Νέα καθοδική ώθηση έδωσε στη Wall η μεγάλη πτώση που κατέγραψε για το Σεπτέμβριο ο δείκτης PMI Chicago (στο 48,1 από εκτιμήσεις για 53), ενώ απώλειες έως και 8% καταγράφουν οι ευρωαγορές. Νωρίτερα, οι αγορές ξεκίνησαν αρνητικά τη συνεδρίαση της τελευταίας ημέρας του γ΄ τριμήνου, λόγω των μακροοικονομικών νέων από καταναλωτικές δαπάνες και προσωπικό εισόδημα, αλλά και εταιρικών ειδήσεων από General Electric και Wal Mart.

Πτωτικά ξεκίνησαν οι βασικοί δείκτες της Wall, συνεχίζοντας το άσχημο κλίμα της Παρασκευής, καθώς οι ανοδικές συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας αποτέλεσαν ”διάλειμμα στις βόλτες της αρκούδας”, ενώ αποδίδονται σε short covering και σε τεχνικούς λόγους.

Σημαντική πτώση κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας PMI Chicago τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στο 48,1 από εκτιμήσεις για 53 και ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε διαμορφωθεί στο 54,9.

Αρνητικά όμως ήταν και τα μακροοικονομικά νέα από καταναλωτικές δαπάνες και προσωπικά έσοδα για το μήνα Αύγουστο. Οι δαπάνες καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 0,3%, έναντι προβλέψεων για 0,5%, ενώ το προσωπικό εισόδημα εμφάνισε αύξηση κατά 0,4%, με τις προβλέψεις να το θέλουν στο 0,5%.

Τελευταία ημέρα του τρίτου τριμήνου σήμερα στη Wall Street και ο απολογισμός για τους δείκτες της αμερικανικής αγοράς είναι μάλλον απογοητευτικός. Ο Nasdaq κατέγραψε στη διάρκεια του τριμήνου απώλειες 18%, ενώ ο Dow 17%.

Αναλυτές παρατηρούν, ότι σημαντική συμβολή στην πτώση είχε η αύξηση της έντασης με το Ιράκ, η αργή ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και ”μετασεισμικές δονήσεις” των εταιρικών σκανδάλων.

”Αν συμπεριλάβει κανείς και τα χαμηλά του Ιουλίου, παρακολουθούμε μια τυπική περίπτωση double dip, οπότε δικαιούμαστε να αισιοδοξούμε για τη συνέχεια”, σχολιάζει αμερικανός τεχνικός αναλυτής.

Στο εταιρικό επίπεδο, ο διευθύνων σύμβουλος της Intel ανακοίνωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο, ότι οι πωλήσεις στους Η/Υ δεν αναμένεται να ανακάμψουν, αν δεν αυξηθούν οι δαπάνες των επιχειρήσεων. Επίσης, η Merrill Lynch περιέκοψε τις προβλέψεις της για τα κέρδη της General Electric το 2002, κατά 2 σεντς, ενώ η Wal Mart ανακοίνωσε ότι τα κέρδη των υποκαταστημάτων της με χρόνο λειτουργίας ενός έτους ή λιγότερο, θα επ[ιβραδυνθούν κατά 3-4%.

Στο -1,57% και τις 7.580 μονάδες ξεκίνησε ο δείκτης Dow Jones, ενώ σε αρνητικό έδαφος κατά 1,58% κινείται ο Nasdaq, ο οποίος συναντά τις 1.180 μονάδες. Πτωτικό κατά 1,56% το άνοιγμα και για τον S&P 500, στις 814 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v