Μικτές τάσεις στη Wall Street

Ανοδικό παραμένει το κλίμα στη Wall Street ύστερα από σειρά θετικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων, με τα κέρδη, ωστόσο, του Dow και του S&P να έχουν μειωθεί, ενώ ο Nasdaq κινείται σε αρνητική περιοχή, καθώς δέχεται πιέσεις από εταιρίες του τεχνολογικού κλάδου.

Τα θετικά στοιχεία σχετικά με τα επιδόματα ανεργίας, τα διαρκή αγαθά και τις πωλήσεις νέων κατοικιών, δίνουν ανοδική ώθηση στη Wall Street, η οποία ωστόσο έχει περιορίσει τα κέρδη, ενώ ο Nasdaq πιέζεται από τεχνολογικές μετοχές.

Αναλυτές μάλιστα δεν παραλείπουν να σχολιάσουν και το σύνηθες φαινόμενο ανόδου της αγοράς, ύστερα από συνεδριάσεις συνεχών πτώσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, ο αριθμός των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε στις 406.000 από τις 430.000 της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι το ποσοστό θα μειωθεί στις 420.000.

Επιπλέον, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Αύγουστο υποχώρησαν κατά 0,6%, ποσοστό κατά πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο του 3,4% που εκτιμούσαν οι αναλυτές. Παράλληλα, εντυπωσιακή αύξηση κατά 1,9% κατέγραψαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Ιούλιο στις 996.000, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για υποχώρηση στις 977.000.

Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της General Motors, καθώς ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας ανακοίνωσε ότι υπολογίζει πως η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου θα αυξηθεί περί το 2-3% το 2003, σε σχέση με τις εκτιμήσεις για υποχώρηση της τάξης του 5% το 2002.

Ακόμη, ο ίδιος δήλωσε πως η ευρωπαϊκή μονάδα της General Motors στοχεύει να υπερβεί τις εκτιμήσεις για το 2003 καθώς σχεδιάζει νέα προϊόντα.

Παράλληλα, η Merrill Lynch επαναδιατύπωσε το χαρακτηρισμό buy για την Dell Computer, αν και το κλίμα ”εξακολουθεί να παραμένει αρνητικό” για την αγορά υπολογιστών.

Ανοδικές τάσεις ακολουθεί και η μετοχή της General Electric, καθώς ο οικονομικός διευθυντής της, Κιθ Σέριν, διατήρησε τις προβλέψεις του για τα αποτελέσματα της εταιρίας το 2003, καθώς και αυτά του τρίτου τριμήνου.

Σημαντικά κέρδη καταγράφει και η μετοχή της Bed Bath & Beyond, καθώς τα κέρδη της λιανικής εταιρίας προϊόντων νοικοκυριού αυξήθηκαν 40% στο δεύτερο τρίμηνο.

Πιέσεις δέχεται ωστόσο ο τεχνολογικός κλάδος, με τις μετοχές των Applied Materials και KLA-Tencor να υποχωρούν ύστερα από κάποιες αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία του κλάδου. Στο αρνητικό κλίμα αντιστέκεται προς το παρόν η μετοχή της Intel.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v