”Ασπιρίνη” τα macro για τη Wall Street

Διατήρησαν τα κέρδη τους μέχρι το τέλος της συνεδρίασης Dow Jones και S&P, ενισχυμένοι από τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, τα οποία ωστόσο δεν κατόρθωσαν να προσδώσουν αντίστοιχη ώθηση στον Nasdaq.

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τη συνεδρίαση οι αμερικανικές αγορές, καθώς το τρίο θετικών μακροοικονομικών ειδήσεων που ανακοινώθηκε έδωσε ανοδική ώθηση σε Dow Jones και S&P, χωρίς ωστόσο να επηρεάσει τον Nasdaq.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, ο αριθμός των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε στις 406.000 από τις 430.000 της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι το ποσοστό θα μειωθεί στις 420.000.

Επιπλέον, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Αύγουστο υποχώρησαν κατά 0,6%, ποσοστό κατά πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο του 3,4% που εκτιμούσαν οι αναλυτές. Παράλληλα, εντυπωσιακή αύξηση κατά 1,9% κατέγραψαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Ιούλιο στις 996.000, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για υποχώρηση στις 977.000.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,98% στις 7997,12 μονάδες, ενώ ο S&P ενισχύθηκε περί το 1,82% στις 854,95 μονάδες. Ο Nasdaq σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,06% στις 1221,62 μονάδες.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της General Motors, καθώς ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας ανακοίνωσε ότι υπολογίζει πως η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου θα αυξηθεί περί το 2-3% το 2003, σε σχέση με τις εκτιμήσεις για υποχώρηση της τάξης του 5% το 2002.

Ακόμη, ο ίδιος δήλωσε πως η ευρωπαϊκή μονάδα της General Motors στοχεύει να υπερβεί τις εκτιμήσεις για το 2003 καθώς σχεδιάζει νέα προϊόντα.

Παράλληλα, η Merrill Lynch επαναδιατύπωσε το χαρακτηρισμό buy για την Dell Computer, αν και το κλίμα ”εξακολουθεί να παραμένει αρνητικό” για την αγορά υπολογιστών.

Ανοδικές τάσεις ακολούθησε και η μετοχή της General Electric, καθώς ο οικονομικός διευθυντής της, Κιθ Σέριν, διατήρησε τις προβλέψεις του για τα αποτελέσματα της εταιρίας το 2003, καθώς και αυτά του τρίτου τριμήνου.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε και η μετοχή της Bed Bath & Beyond, καθώς τα κέρδη της λιανικής εταιρίας προϊόντων νοικοκυριού αυξήθηκαν 40% στο δεύτερο τρίμηνο.

Αρνητικά κινήθηκε ωστόσο στο σύνολό του ο κλάδος των εταιριών τεχνολογίας, καθώς η Nortel Networks και η Redback Networks ανακοίνωσαν ότι τα έσοδα του τρίτου τριμήνου δεν θα πετύχουν τις προσδοκίες.

Οι ανακοινώσεις αυτές επηρέασαν αρνητικά και άλλες εταιρίες τηλεπικοινωνίας και κατασκευής εξοπλισμού Διαδικτύου όπως τη Cisco. Απώλειες κατέγραψε και ο τίτλος της Brocade, ύστερα από φήμες ότι η Salomon Smith Barney είχε εκδώσει αρνητική ανακοίνωση για την εταιρία, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να έχει συμβεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v