Επιστρέφουν οι αρκούδες στη Wall Street;

Με μεγάλες απώλειες που θύμισαν κοντινές στο παρελθόν συνεδριάσεις έκλεισαν οι αμερικανικές αγορές, ύστερα από πλήθος αρνητικών προβλέψεων αλλά και αναθεωρήσεων τόσο για τα blue chips, όσο και για τον τεχνολογικό κλάδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Dow Jones κατέγραψε τις τρίτες μεγαλύτερες απώλειες από την έναρξη του έτους.

Σε υψηλές απώλειες οδηγήθηκαν για άλλη μια φορά οι αμερικανικές αγορές, μην κατορθώνοντας να αντιδράσουν σε σειρά αρνητικών ανακοινώσεων και υποβαθμίσεων. Την τρίτη μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη του έτους κατέγραψε ο Dow Jones.

Από την έναρξη της συνεδρίασης το κλίμα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό, ύστερα από τις αρνητικές ανακοινώσεις των Philip Morris και General Electric.

Συγκεκριμένα, η καπνοβιομηχανία Philip Morris, κατέγραψε σημαντικές απώλειες, ύστερα από την αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη του 2002.

Την ανακοίνωση αυτή ακολούθησαν δύο αντίστοιχες αρνητικές αναθεωρήσεις από ισάριθμους επενδυτικούς οίκους, τη Salomon Smith Barney και τη Merrill Lynch. Οι δύο εταιρίες υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους και για τον υπόλοιπο κλάδο.

Αρνητικά κινήθηκε και ο τίτλος της General Electric, καθώς η Lehman Brothers υποβάθμισε τη μετοχή της εταιρίας σε equal weight περικόπτοντας παράλληλα και τις εκτιμήσεις της για το τέταρτο τρίμηνο, καθώς και το 2002 και 2003.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 3,70% στις 7701,45 μονάδες, με τον S&P να ακολουθεί, καταγράφοντας πτώση κατά 3,23%. Ο Nasdaq σημείωσε πτώση 1,84% στις 1199,08 μονάδες.

Αντίστοιχα, η Credit Suisse First Boston υποβάθμισε τη μετοχή της General Electric σε neutral από outperform. Πτωτικές τάσεις ακολούθησε και η SBC Communications, η οποία ανακοίνωσε την περικοπή 11.000 εργατικών θέσεων, μέχρι τις αρχές του 2003.

Αντίθετα, στο 1,3% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο, κατορθώνοντας να υπερβεί τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για αύξηση στο 1,1%.

Εξάλλου, με ρυθμούς της τάξεως του 1,2% αυξήθηκε για το ίδιο χρονικό διάστημα ο αποπληθωριστής (Deflator) που αποτελεί συντελεστή που καθορίζει το ποσό μείωσης του ΑΕΠ από την επίδραση του πληθωρισμού. Επιπλέον, ο δείκτης Μίτσιγκαν υποχώρησε στο 86,1 κατορθώνοντας να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για υποχώρηση στο 86.

Η Goldman Sachs περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για σειρά εταιριών του τεχνολογικού κλάδου, όπως τις Advanced Micro Circuits και Broadcom. Ισχυρό πλήγμα δέχτηκαν και οι εταιρίες του αεροπορικού κλάδου, καθώς η Delta Airlines προειδοποίησε για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.

Αντίστοιχο ήταν το κλίμα και στον κλάδο των φαρμακευτικών εταιριών, ύστερα από την αρνητική προειδοποίηση της Wyeth για τα κέρδη του 2002.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v