Αποχαιρέτησε το ράλι η Wall Street

Τερματίστηκε, όπως φαίνεται, το ”ράλι” των προηγούμενων ημερών στη Wall Street κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, ενώ ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για την τάση των αμερικανικών αγορών αναμένεται να είναι οι επόμενες συνεδριάσεις. ”Κλειδί” παραμένει η στάση της FED, που αποφασίζει για τα επιτόκια την ερχόμενη εβδομάδα.

Με μικτές τάσεις ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι βασικοί δείκτες της Wall Street, βάζοντας ”φρένο” στα ανοδικά ”σερί”, αλλά, κυρίως, προκαλώντας διφορούμενα συναισθήματα για τη συνέχεια.

Οι επενδυτές περιμένουν να δουν αν η προφανής εξασθένηση των θετικών τάσεων τις δύο τελευταίες ημέρες της εβδομάδας (και την Πέμπτη το άνοιγμα ήταν αρνητικό) ενδέχεται να ”τραβήξει” τις αμερικανικές αγορές, για μία ακόμη φορά, προς τα κάτω.

Πιέσεις άσκησε στο δείκτη Nasdaq, η προειδοποίηση της κατασκευάστριας ηλεκτρονικού εξοπλισμού, Emulex σχετικά με τα κέρδη της του 2002, ενώ η αναβάθμιση των εκτιμήσεων της Merrill Lynch για τα κέρδη ανά μετοχή της Intel, δεν προσέφερε τα αναμενόμενα.

Εξάλλου, σε θετικότερα επίπεδα από αυτά των προβλέψεων, αλλά σημαντικά συρρικνωμένη ανακοινώθηκε η παραγωγικότητα του β΄ τριμήνου, καθώς διαμορφώθηκε στο 1,1%, έναντι του 8,6% στο α΄ τρίμηνο και ενώ οι αναλυτές περίμεναν να διαμορφωθεί στο 0,7%.

Ανεξακρίβωτη παραμένει η επίδραση της φημολογίας σχετικά με πιθανή μείωση των επιτοκίων από τη FED, η οποία συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα. Αν και οι περισσότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για σταθερά επιτόκια, δύο οικονομικοί αναλυτές προέβλεψαν για λογαριασμό της Morgan Stanley, περικοπή τους κατά 0,5%, ως το 1,25%.

Για το σύνολο της εβδομάδας, οι εκτιμήσεις παραμένουν ενδιαφέρουσες. Μπορεί οι βασικοί δείκτες να συνέθεσαν ένα από τα καλύτερα πενθήμερα του 2002, αλλά επενδυτές και παράγοντες θα επιθυμούσαν οι επιδόσεις, να σημαίνουν ουσιαστική βελτίωση του κλίματος και όχι ”ανάσα για την αρκούδα”.

Στο +0,35% και τις 908 μονάδες ολοκλήρωσε την ημέρα ο S&P 500, ενώ απώλειες της τάξης του 0,80% εμφάνισε ο Nasdaq, στις 1.306 μονάδες. Εξάλλου σε θετικό έδαφος (+0,38%) έκλεισε ο Dow, έχοντας αρκετές φορές αλλάξει κατεύθυνση και σταματώντας στις 8.745 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v