Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποκομιδή κερδών στη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος, με μετριασμένες πάντως απώλειες, παρέμεινε καθ’ όλη τη συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να προβληματίζονται για την άνοδο της πετρελαϊκής τιμής, επιδεικνύοντας διάθεση αποκομιδής κερδών εν όψει σωρείας μακροοικονομικών ανακοινώσεων την επόμενη εβδομάδα. Πιέσεις στους τεχνολογικούς τίτλους λόγω δικαστικής απόφασης εναντίον της Microsoft. Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Σε αρνητικό έδαφος, με μετριασμένες πάντως απώλειες, παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης η αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να προβληματίζονται για την άνοδο της πετρελαϊκής τιμής και επιδεικνύουν διάθεση αποκομιδής κερδών εν όψει σωρείας μακροοικονομικών ανακοινώσεων την επόμενη εβδομάδα.

Σημαντικές πιέσεις στους τεχνολογικούς τίτλους λόγω ανησυχίας ότι η δικαστική απόφαση για καταβολή αποζημίωσης 1,52 δισ. δολαρίων από τη Microsoft θα ”ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου” και για άλλες εταιρίες του κλάδου.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 12.648,2 μονάδες, με απώλειες 0,30% ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,39%, στις 2.515,1 μονάδες και ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,35%, στις 1.451,3 μονάδες.

Η αγορά, ελλείψει σημαντικών μακροοικονομικών και επιχειρηματικών ειδήσεων, επικεντρώθηκε στην ανοδική κίνηση του πετρελαίου, το οποίο κατέγραψε εβδομαδιαία άνοδο 2% στα 61,14 δολάρια το βαρέλι.

Ο αναλυτής Steve Goldman επισημαίνει ότι στη σημερινή συνεδρίαση επικράτησε νευρικότητα λόγω των τρεχόντων υψηλών επιπέδων των τιμών των μετοχών, ενώ ο χρηματιστής Chuck Carlson επισημαίνει ότι οι επενδυτές φοβούνται μια διόρθωση και σπεύδουν να διασφαλίσουν τα κέρδη τους. Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι τρέχουσες συνθήκες στην αγορά δεν δείχνουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Microsoft κατέγραψε απώλειες 1,6% μετά την είδηση ότι καλείται να καταβάλλει 1,5 δισ. δολάρια στην Alcatel-Lucent μετά από δικαστική απόφαση που αναφέρει ότι παραβιάζει δυο πατέντες της γαλλικής εταιρίας χρησιμοποιώντας το format MP3 για την αναπαραγωγή ψηφιακής μουσικής στο λογισμικό Media Player των Windows.

Η απόφαση αυτή ενδέχεται να ανοίξει την ”όρεξη” της Alcatel-Lucent να ζητήσει αποζημιώσεις και από άλλες εταιρίες που χρησιμοποιούν την εν λόγω μορφή MP3, όπως η Apple η οποία επίσης δέχτηκε πιέσεις.

Το δικαίωμα της 3Ε ενισχύθηκε κατά 0,78%, στα 41,50 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ κατέγραψε άνοδο 1,88%, στα 14,60 δολάρια. Στα 11,23 δολάρια με εντυπωσιακή άνοδο 3,03% έκλεισε το δικαίωμα της Εθνικής.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,32% στις 6.401,5 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 πλησίασε περισσότερο το ορόσημο των 7.000 μονάδων με κέρδη 0,27% στις 6.992,58 μονάδες. Άνοδος 0,15% και για τον CAC 40 στις 5.716,38 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v