Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χιονοστιβάδα η μεταποίηση για την Wall Street

"Βουτιά" 310 μονάδων στον Dow λόγω των στοιχείων για μεταποίηση. Απογοήτευση και τα μεγέθη από Κίνα, σε τεχνική διόρθωση ο Nikkei. Μειώθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιανουάριο. Πιέσεις για το πετρέλαιο.

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά την πτώση του Ιανουαρίου, ενώ οι επενδυτές αναμένουν στατιστικά και εταιρικά μεγέθη για να «διαγνώσουν» τις επόμενες κινήσεις της Fed. Η σημερινή ανακοίνωση για την μεταποίηση πάντως έχει αρνητικές επιδράσεις και επιταχύνει την πτώση στην Wall.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,95% στις 15.389 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 2,4% στις 1.741 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 2,6% χαμηλότερα στις 3.990 μονάδες.

Ο δείκτης S&P 500 διολίσθησε 3,6% τον Ιανουάριο στην Wall Street, αντιδρώντας στην σταδιακή απόσυρση της ρευστότητας της Federal Reserve από την αγορά.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις στατιστικές ανακοινώσεις, που θα δώσουν εικόνα για την αμερικανική οικονομία και θα καθορίσουν τον ρυθμό αποκλιμάκωσης της παροχής ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας.

Σήμερα ανακοινώθηκαν τα κρίσιμα στοιχεία για την μεταποίηση, με την δημοσιοποίηση του δείκτη ISM μεταποίησης, που διολίσθησε τον Ιανουάριο στο 51,3 από 56,5 τον Δεκέμβριο, αν και πάντως παρέμεινε πάνω από το κρίσιμο όριο του 50, που καθορίζει τα επίπεδα ανάπτυξης. Οι πιέσεις αποδόθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην κακοκαιρία.

Ολη η εβδομάδα περιέχει σημαντικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και τα μεγέθη για την ανεργία, που πιθανότατα επίσης να είναι απογοητευτικά εξαιτίας των επιπτώσεων της παγωνιάς που πλήττει την αμερικανική ήπειρο φέτος το χειμώνα.

Τα μεγέθη για την μεταποίηση της Κίνας που ανακοινώθηκαν νωρίτερα ήταν απογοητευτικά και επιβαρύνουν την επενδυτική ψυχολογία στις ασιατικές αγορές, όπου ο δείκτης Nikkei του Τόκιο διολίσθησε 2% με αποτέλεσμα να βρεθεί σε επίπεδο τεχνικής διόρθωσης, έχοντας υποχωρήσει 10% από το υψηλό στις 30 Δεκεμβρίου.

Οι ευρωπαϊκές αγορές δεν αντιδρούν ιδιαίτερα θετικά στις ευνοϊκές εκπλήξεις από τα μεγέθη για την ευρωπαϊκή μεταποίηση.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η περίοδος ανακοινώσεων αποτελεσμάτων Q4 βρίσκεται περίπου στο μέσον.

Σήμερα θα κοινοποιήσουν τα μεγέθη τους οι Yum Brands και Take-Two, ενώ θα ανακοινωθούν και τα μεγέθη μηνιαίων πωλήσεων αυτοκινήτων, προκαλώντας κινητικότητα στους τίτλους των Ford, General Motors και Toyota Motor.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο του χρυσού αντιδρά θετικά στην χρηματιστηριακή πτώση και κερδίζει 20 δολ. στα 1.260 δολ. ανά ουγκιά. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v