Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το «tapering» τρόμαξε τη Wall Street

Πτώση άνω του 1% στη Wall. Παρά τις πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές η Fed προχώρησε σε νέα μείωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων. Απώλειες και στις ευρωαγορές. Πώς αντέδρασαν ισοτιμίες, εμπορεύματα, ομόλογα. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές.

Η απόφαση της Fed να μειώσει περεταίρω κατά 10 δισ. το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων σε συνδυασμό με τα κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ' τριμήνου των Yahoo και AT&T, οδήγησαν σε απώλειες τους δείκτες της Wall.

Ειδικότερα οι χρηματιστηριακές αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ ξεκίνησαν ανοδικά με αφορμή τη γενναία αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας και αργότερα της Νοτίου Αφρικής. Ωστόσο στη συνέχεια ο ενθουσιασμός των αγορών αποδείχτηκε παροδικός καθώς τα χρηματιστήρια γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο με τους επενδυτές να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην επικείμενη απόφαση της Fed για το QE.

Αναλυτές, μέρες νωρίτερα προέβλεπαν ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρούσε σε μείωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων. Και επιβεβαιώθηκαν.

Συγκεκριμένα η Fed προχώρησε στη δεύτερη μείωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων κατά 10 δισ. ήτοι στα 65 δισ. δολάρια μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών. Η απόφαση της Fed διεύρυνε τις απώλειες στη Wall Street.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"H σημερινή απόφαση της Fed αντανακλά την αποφασιστικότητά της να διακόψει ολοκληρωτικά το πρόγραμμα χαλάρωσης το 2014", ανέφερε στο Reuters διαχειριστής κεφαλαίων.

Επιπλέον, αναλυτές της αγοράς σχολίαζαν στο πρακτορείο πως υπήρχε η προσδοκία μεταξύ επενδυτών ότι η Fed θα αντιδρούσε στην πρόσφατη αναταραχή που επικρατεί στις αναδυόμενες αγορές και ίσως επανασχεδίαζε την πολιτική της.

«H Fed έπραξε αυτό ακριβώς που ανέμεναν οι περισσότεροι και η ισχυροποίηση της πτώσης στη Wall συνέβη διότι ορισμένοι επενδυτές περίμεναν ότι στην ανακοίνωσή της θα αναφερόταν στην αναταραχή των αναδυόμενων αγορών», σχολίασε τραπεζίτης της Well Fargo.

Πως κινήθηκαν οι δείκτες στη Wall

Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 1,19% στις 15.738,85 μονάδες, ο S&P κινήθηκε με απώλειες 1,02% στις 1.774,20 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 1,14% στις 4.051,43 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Yahoo υποχώρησε 8,7% καθώς απογοήτευσαν οι πωλήσεις γ' τριμήνου. Αντίστοιχα και ο τίτλος της AT&T κινήθηκε χαμηλότερα καθώς προέβλεψε μικρότερη της αναμενόμενης κερδοφορία για το 2014.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Dow Chemical ενισχύθηκε 3,9% καθώς ο όμιλος ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα, αύξηση του μερίσματος και τριπλασιασμό του προγράμματος επαναγοράς μετοχών (στα 4,5 δισ. από 1,5 δισ. δολ.).

Σημειώνεται ότι από τις εισηγμένες του S&P που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου, το 77% αυτών, γνωστοποίησαν κέρδη πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 4,49 δολ. με άνοδο 0,2% και το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε 2,3% στα 27,24 δολ.

Ισοτιμίες

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ενισχύθηκε οριακά 0,2% σε σχέση με το ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3656, μετά την απόφαση της Fed να προχωρήσει σε νέα μείωση του QE. Νωρίτερα το δολάριο υποχωρούσε οριακά σε σχέση με το ευρώ.

Επιπλέον το ιαπωνικό νόμισμα συνέχισε να ενισχύεται 0,7% έναντι του δολαρίου στα 102,26 γεν.

Σημειώνεται ότι το σήμερα το ρωσικό ρούβλι κινήθηκε σε ιστορικό χαμηλό και η τουρκική λίρα σημείωσε μεγάλες διακυμάνσεις έναντι του δολαρίου ήτοι από το +4% στο -3%.

Ομόλογα

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε περαιτέρω κατά 8 μονάδες βάσης στο 2,68% μετά την απόφαση της Fed. Ο λόγος είναι ότι αρκετοί επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των αμερικανικών ομολόγων ρευστοποιώντας θέσεις σε περισσότερο ριψοκίνδυνα ενεργητικά, όπως οι μετοχές.

Νωρίτερα το 10ετές υποχωρούσε κατά 3 μονάδες στο 2,73%.

Εμπορεύματα

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,2% στα 97,31 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 1,2% στα 1.265 δολ./oz.

Η απόφαση της Fed δεν επηρέασε ιδιαίτερα τις τιμές πετρελαίου και χρυσού.

Ευρώπη

Με απώλειες έκλεισαν τελικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς παρά το ανοδικά ξεκίνημα οι αγοραστές επικράτησαν όταν επανήλθε η νευρικότητα για τις αναδυόμενες αγορές.

Συγκεκριμένα, o γερμανικός DAX 30 έκλεισε με πτώση 0,75% τις 9.336 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,68% στις 4.156 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100, σε χαμηλό δύο εβδομάδων με απώλειες 0,43% στις 6.544 μονάδες.

Η αρχική αισιοδοξία από την θεαματική αύξηση του βασικού επιτοκίου στην Τουρκία αποδείχθηκε παροδική. Ακολούθησε και αύξηση των επιτοκίων από τη Νότιο Αφρική κατά 0,5%, που επίσης δεν «συγκίνησε» τις αγορές.

Η τουρκική λίρα όπως και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έκλεισαν τελικά στο κόκκινο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v