Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» 318 μονάδων για τον Dow Jones

Απώλειες άνω του 2% για τους δείκτες S&P και Nasdaq. Η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο για Dow και S&P. Στο προσκήνιο οι ανησυχίες από το sell off στις αναδυόμενες αγορές. Σε χαμηλό 8 εβδομάδων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Νέα πτώση στη Wall Street, με τον Dow να καταγράφει τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από το Μάιο του 2012 με αφορμή τη μαζική φυγή επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές.

Ειδικότερα, το ξεπούλημα του αργεντίνικου νομίσματος την Πέμπτη, το οποίο κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την εποχή της εγχώριας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2002, προκάλεσε ντόμινο εξελίξεων και στα νομίσματα των υπολοίπων αναδυόμενων χωρών. Η τουρκική λίρα παρέμεινε σε πτωτικό κανάλι, υποχωρώντας σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου παρά τις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας. Επιπλέον το νόμισμα της Ουκρανίας κινήθηκε σε χαμηλό 4ετίας και το νόμισμα της Νοτίου Αφρικής υποχώρησε σε χαμηλό αντίστοιχο του Οκτωβρίου 2008.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της First Citizens BancShares, Eric Teal, "οι έντονες διακυμάνσεις στις νομισματικές αξίες που προκαλεί η αβεβαιότητα στις αναδυόμενες αγορές επηρεάζει και τις ΗΠΑ. Πιστεύω ότι θα δούμε υπερβολική αντίδραση από τους εγχώριους επενδυτές.».

Στον αντίποδα, η αβεβαιότητα που προκλήθηκε στις αγορές από το ξεπούλημα στις αναδυόμενες οικονομίες έστρεψε τους επενδυτές σε τοποθετήσεις περιορισμένου ρίσκου όπως τα αμερικανικά ομόλογα. Συγκεκριμένα η τιμή του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε για δεύτερη διαδοχική ημέρα με την απόδοση να υποχωρεί σε χαμηλό 8 εβδομάδων στο 2,73%.

Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 1,97% στις 15.879,11 μονάδες, ο S&P κινήθηκε με απώλειες 2,09% στις 1.790,31 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 2,15% στις 4.128,17 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Dow υποχώρησε 3,5%, ο S&P 2,6% και ο Nasdaq 1,7%.

Στο εταιρικό μέτωπο, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές των Caterpillar, United Technologies Corp. και Boeing, οι οποίες πρωταγωνίστησαν στις απώλειες του δείκτη Dow.

Επιπλέον η μετοχή της Kansas City Southern βούλιαξε 15,5% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2008 μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου.

Αντίθετα η μετοχή της Microsoft ενισχύθηκε 2,5% καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Σημειώνεται ότι από τις συνολικά 121 εισηγμένες του S&P που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου, το 73% αυτών, γνωστοποίησαν κέρδη πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 4,91 δολ. με πτώση 6,7% και το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε 4,5% στα 27,88 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε οριακά έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3686. Επιπλέον το δολάριο υποχώρησε 0,7% σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα, στα 102,55 γεν.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,5% στα 96,86 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,3% στα 1.266 δολ./oz, καταγράφοντας εβδομαδιαία άνοδος 1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v