Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέζουν την Wall τα εγχώρια και διεθνή macro

Η δυσάρεστη έκπληξη από την κινεζική μεταποίηση ασκεί σημαντικές πιέσεις και στην Wall Street. "Καταιγίδα" από στατιστικές και εταιρικές ανακοινώσεις. Κινητικότητα προκαλούν τα deals και τα Q4. Εκτίναξη 9% του "δείκτη φόβου" Vix.

Η έντονη επιβράδυνση στην κινεζική μεταποίηση ασκεί πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια και η Wall Street δεν εξαιρείται, παρά την μικτή εικόνα που σκιαγραφείται στο εγχώριο στατιστικό μέτωπο. 

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,02% ή 166 μονάδες στις 16.236 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,91% στις 1.828 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,9% χαμηλότερα στις 4.205 μονάδες.

Ο «δείκτης φόβου» Vix, που προσμετρά τα επίπεδα μεταβλητότητας, εκτινάσσεται 9% καθώς διολισθαίνουν οι μετοχές.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις πολλές μακροοικονομικές κι επιχειρηματικές ανακοινώσεις για την εγχώρια οικονομία.

Μέχρι στιγμής, από το στατιστικό μέτωπο ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος την περασμένη εβδομάδα, υποδεικνύοντας ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ διατηρεί σταθεροποιητικές τάσεις.

Eπίσης ο δείκτης μεταποίησης Markit διολίσθησε σε χαμηλό τριών μηνών τον Ιανουάριο.

Ακόμη, η ιδιωτική εταιρία ερευνών RealtyTrac ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν 10% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Εν συνεχεία θα ανακοινωθούν κι άλλα, επίσημα, μεγέθη για την αγορά ακινήτων.

Από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων κερδοφορίας τριμήνου, ανακοινώνουν σήμερα Q4 η McDonald's αλλά και πολλές τεχνολογικές εταιρίες όπως η Netflix, που εκτινάσσεται 17%, και η eBay που κερδίζει 2%.

Κινητικότητα εμφανίζει η μετοχή της International Business Machine μετά την υπογραφή της πολυαναμενόμενης συμφωνίας με την κινεζική Lenovo.

Η Starbucks και η Microsoft θα κοινοποιήσουν τα μεγέθη τους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Σημαντική επίδραση έχουν στις συναλλαγές και τα διεθνή στατιστικά δεδομένα, και ειδικά η αιφνιδιαστική συρρίκνωση στην κινεζική μεταποίηση, που πίεσε τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σε πτώση 1,5%.

Η ίδια ανακοίνωση επέτεινε και τις πιέσεις στην λίρα Τουρκίας, που διολίσθησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v