Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: «Μπλόκο» σε κινεζικές ελεγκτικές

Ο δικαστής της SEC κατηγόρησε τις κινεζικές θυγατρικές των KPMG, Deloitte, PwC και EY ότι δεν παρέδωσαν στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές λογιστικά στοιχεία κινεζικών εταιρειών που ερευνώνται για διαφθορά.

ΗΠΑ: «Μπλόκο» σε κινεζικές ελεγκτικές
Οι κινεζικές μονάδες των «Τεσσάρων Μεγάλων» πολυεθνικών ελεγκτικών εταιρειών – KPMG, Deloitte & Touche, PricewaterhouseCoopers και Ernst and Young- θα απαγορεύεται για έξι μήνες να διεξάγουν ελέγχους σε κινεζικές εταιρείες εισηγμένες σε αμερικανικά χρηματιστήρια, σύμφωνα με απόφαση αμερικανού δικαστή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στην 112 σελίδων απόφαση, ο δικαστής της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) Cameron Elliot, κατηγόρησε τις εταιρείες αυτές ότι «εκουσίως» απέτυχαν να παράσχουν στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές τα λογιστικά στοιχεία ορισμένων κινεζικών εταιρειών που ερευνώνται για λογιστική διαφθορά.

Οι τέσσερις εταιρείες από την πλευρά τους δηλώνουν πως θα εφεσιβάλουν την απόφαση. «Στο μεταξύ οι εταιρείες μπορούν και θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλους τους πελάτες τους χωρίς διακοπή», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση.

Οι επιχειρήσεις αυτές δεν παρέδωσαν σχετικά έγγραφα στις αμερικανικές αρχές, φοβούμενες την παραβίαση της κινεζικής νομοθεσίας περί μυστικότητας. Υποστηρίζουν πως το θέμα θα πρέπει να λυθεί σε διακυβερνητικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι απόφαση δεν αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στα αμερικανικά χρηματιστήρια, και οι οποίες βασίζονται στις προαναφερθείσες λογιστικές εταιρείες για την εξέταση των βιβλίων του 2013, καθώς η απόφαση δεν τίθεται άμεσα σε ισχύ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v