Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπερισχύουν οι πωλητές στην Wall Street

Οι απώλειες στις αναδυόμενες αγορές και η νευρικότητα ενόψει της Fed συντηρούν τις πιέσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Μικτή επίδραση από τα εγχώρια στατιστικά. "Κρατάει" ο Dow Jones χάρη στην Caterpillar, έντονη διόρθωση στους τεχνολογικούς κλάδους.

Οι πτωτικές τάσεις στις υπόλοιπες διεθνείς αγορές υπερισχύουν των μεμονωμένων ευνοϊκών ανακοινώσεων στις ΗΠΑ και ανατρέπουν την αρχική θετική διάθεση του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Τα καλά τριμηνιαία αποτελέσματα του κολοσσού Caterpillar Inc. πάντως και άλλων εταιριών στηρίζουν την αγορά σε πιο περιορισμένη πτώση.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί αυτή την ώρα 0,32% στις 15.828 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,63% στις 1.779 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 1,22% χαμηλότερα στις 4.078 μονάδες.

Στην Wall Street επικράτησαν αρχικά σταθεροποιητικές διαθέσεις παρά τις μεγάλες απώλειες στα χρηματιστήρια της Ασίας και των αναδυόμενων αγορών.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα αποτελέσματα της Caterpillar, που θεωρείται «βαρόμετρο» για την ευρύτερη δραστηριότητα της αμερικανικής οικονομίας. Τα αποτελέσματα της Cat ξεπέρασαν τις προβλέψεις και η μετοχή της εκτινάσσεται 6% στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Κινητικότητα παρατηρείται και στην μετοχή της Google (+0,23%) μετά την εξαγορά της DeepMind.

Από το στατιστικό μέτωπο, ανακοινώθηκαν στοιχεία για τις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών Δεκεμβρίου, μετά τα οποία "γύρισε" αρνητικά η εικόνα στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν τον Δεκέμβριο στην αμερικανική αγορά αλλά στο σύνολο του 2013 παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων σε πέντε χρόνια. 

Πιο μεσοπρόθεσμα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην τακτική συνεδρίαση της Federal Reserve.

Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει κατά 10 εκατ. δολ. επιπλέον το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην αγορά, ώστε να διαμορφωθεί στα 65 δισ. δολ. μηνιαίως.

Η προοπτική της μείωσης είναι ένας από τους λόγους που πίεσαν την Wall Street την περασμένη εβδομάδα στην χειρότερη εβδομαδιαία εμφάνισή της σε ένα έτος και πλέον.

Ο Dow Jones έχασε 3,5% την προηγούμενη εβδομάδα και ο S&P 500 έχασε 2,6%.

Τόσο τα ασιατικά όσο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διατηρούν και σήμερα πτωτικές τάσεις. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v