Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bundesbank: Πρώτα κεφαλαιακός φόρος και μετά διάσωση

Οι πολίτες μιας χώρας που ζητά διάσωση πρέπει να πληρώνουν εισφορά, υποστηρίζει η Bundesbank σε έκθεσή της. Μετά θα δίνουν βοήθεια άλλα κράτη. Ευθυγραμμίζεται με θέσεις του ΔΝΤ για τις διασώσεις επικαλούμενη την αρχή της εθνικής ευθύνης!

Bundesbank: Πρώτα κεφαλαιακός φόρος και μετά διάσωση

Οι χώρες που βρίσκονται κοντά στη χρεοκοπία θα πρέπει να αντλούν έσοδα από τις περιουσίες των πολιτών τους και μετά να στρέφονται σε άλλες χώρες για βοήθεια, αναφέρει σήμερα η Bundesbank. 

Η γερμανική κεντρική τράπεζα σημειώνει: "Ένας κεφαλαιακός φόρος ευθυγραμμίζεται με την αρχή της εθνικής ευθύνης, σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι είναι υπεύθυνοι για τις υποχρεώσεις της κυβέρνησής τους πριν απαιτηθεί η αλληλεγγύη άλλων χωρών". 

Η σκληρή της στάση λαμβάνει χώρα μετά από πέντε διασώσεις εντός της ευρωζώνης, μεσούσης της κρίσης. Όπως σημειώνει το Reuters, κατά τη διάρκεια της κρίσης υπήρξαν παρεμβάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε χώρες όπως η Ιταλία, όπου η μέση περιουσία των νοικοκυριών είναι υψηλότερη από ό,τι στη Γερμανία. 

Η Buba προειδοποιεί ότι ένας τέτοιος φόρος έχει σημαντικά ρίσκα και η εφαρμογή του δεν θα είναι εύκολη, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξετασθεί για έκτακτες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην αποτροπή μιας επικείμενης κρατικής χρεοκοπίας. 

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη αναφορά είχε κάνει και το ΔΝΤ τον Οκτώβριο, σημειώνοντας ότι για τη μείωση του χρέους για 15 χώρες της ευρωζώνης στα επίπεδα του 2007 θα απαιτούνταν μια έκτακτη φορολόγηση 10% στα νοικοκυριά με θετικό καθαρό πλούτο.

Το Ινστιτούτο Οικονομικών Αναλύσεων της Γερμανίας έχει υπολογίσει το 2012 ότι στη Γερμανία ένας έκτακτος φόρος ύψους 10% θα απέφερε στα ταμεία του κράτους περίπου 230 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η Buba τονίζει ότι δεν θα υποστήριζε εφαρμογή ενός επαναλαμβανόμενου κεφαλαιακού φόρου στη Γερμανία, καθώς όπως επισημαίνει, θα έπληττε την ανάπτυξη. 

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις στις υπό διάσωση χώρες έχουν βελτιώσει τις συνθήκες για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά υπογραμμίζει ότι συνεχίζει να ανησυχεί για τα υψηλά επίπεδα χρέους.

Η Buba σημειώνει ακόμα ότι οι επερχόμενοι πανευρωπαϊκοί έλεγχοι θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα στις χώρες τις περιφέρειας και στην απεξάρτηση από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

"Ο στόχος της νομισματικής πολιτικής δεν είναι η διασφάλιση της φερεγγυότητας των εθνικών τραπεζικών συστημάτων ή των κυβερνήσεων και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις αναγκαίες οικονομικές προσαρμογές ή την εξυγίανση στους ισολογισμούς των τραπεζών" υπογραμμίζει η Buba.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v