Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «tapering» διευρύνει τις απώλειες στη Wall

Στο κόκκινο οι δείκτες της Wall Street, ακολουθώντας την πτώση της Ευρώπης. Λίγο κράτησε η αισιοδοξία από την κίνηση – σοκ της Τουρκίας. Επιστρέφει η νευρικότητα στις αναδυόμενες. Νέα μείωση στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της Fed.

Λίγο μόνο κράτησε το θετικό κλίμα στις αγορές. Τα αρχικά κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές εξανεμίστηκαν, οι δείκτες γύρισαν στο κόκκινο και η Wall Street ξεκίνησε τη συνεδρίαση πτωτικά.

Συγκεκριμένα, o Dow Jones υποχωρεί κατά 1,05% στις 15.760 μονάδες, ο S&P 500 κατά 0,90% στις 1,776 μονάδες και ο Nasdaq κατά 0,95% στις 4.059 μονάδες. 

Η αρχική αισιοδοξία από την θεαματική αύξηση των επιτοκίων στην Τουρκία αποδείχθηκε παροδική. Ακολούθησε και αύξηση των επιτοκίων από τη Νότιο Αφρική κατά 0,5%, που επίσης δεν «συγκίνησε» τις αγορές. Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,23% στις 9291 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 επίσης κατά 1,23% στις 4133 μονάδες. Οι επενδυτές στρέφονται και πάλι στις αποκαλούμενες "ασφαλείς" τοποθετήσεις. Η απόδοση του 10ετούς Treasury διαμορφώνεται στο 2,72% καταγράφοντας υποχώρηση 2% και ο χρυσός ενισχύεται κατά 1,34% στα 1.264 δολ. ανά ουγκιά.

Παρά τη θεαματική αύξηση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας από το 7,75% στο 12% η λίρα επιστρέφει σε ισοτιμία 2,25 έναντι του δολαρίου

Επιπλέον η απόφαση της Fed να μειώσει κατά 10 δισ. δολάρια το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών προκάλεσε περαιτέρω ρευστοποιήσεις στη Wall Street.

Οι αναλυτές επισημαίνουν δύο παράγοντες για την αρνητική αντίδραση των αγορών. Ο πρώτος είναι η Fed που κλείνει την στρόφιγγα της ρευστότητας, την ώρα που αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν πως οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών δεν θα καταφέρουν να στηρίξουν τα νομίσματά τους μακροπρόθεσμα.

Μετά την Τουρκία, η κεντρική τράπεζα της Νοτίου Αφρικής προχώρησε επίσης σε αύξηση επιτοκίων, ενώ η κεντρική τράπεζα της Μαλαισίας πραγματοποιεί σήμερα τακτική συνεδρίαση για τα επιτόκια. Στη Λ. Αμερική, το Μεξικό και η Κολομβία θα καθορίσουν τα επίπεδα των επιτοκίων την Παρασκευή. Προβλέπεται να κρατήσουν σταθερή πιστωτική πολιτική, αλλά όχι για πολύ, σύμφωνα με την άποψη της πλειονότητας των αναλυτών.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η εικόνα από το «μέτωπο» των εταιρικών αποτελεσμάτων δεν είναι ενθαρρυντική. Η μετοχή της Yahoo καταγράφει κάθετη πτώση 6,5% καθώς η εταιρία ανακοίνωσε προβλέψεις πωλήσεων που δεν ικανοποίησαν τις αγορές. Απώλειες 4,4% καταγράφει και η μετοχή της Boeing καθώς τα αποτελέσματά της ήταν κατώτερα των προσδοκιών. Στον αντίποδα, ισχυρή άνοδο 6% καταγράφει η Dow Chemical η οποία ανακοίνωσε αύξηση μερίσματος και πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

«Οι αγορές επικεντρώνονται στα κέρδη και στη Fed και επίσης στην ιδέα ότι ίσως η διόρθωση να μην έχει ολοκληρωθεί» εξηγεί ο Κουίνσι Κρόσμπι, της Prudential Financial.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v