Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτει η Wall Street

Καλά αποτελέσματα blue chips βοηθούν την Wall Street σε θετική αντίδραση, αν και το "κακό" Q4 της Apple (-7%) βαραίνει τον τεχνολογικό Nasdaq. Τεντωμένα νεύρα ενόψει Federal Reserve. Πολλές και ποικίλες στατιστικές κι εταιρικές ανακοινώσεις.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Apple συντηρούν τις πιέσεις στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, αλλά τα καλά Q4 από blue chips όπως η Ford Motor, η Pfizer και η DuPont, στηρίζουν σε ανάκαμψη την ευρύτερη αγορά της Wall Street.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,39% στις 15.901 μονάδες, ο S&P ενισχύεται 0,42% στις 1.789 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,14% χαμηλότερα στις 4.078 μονάδες.

Το τεχνολογικό underperformance αποδίδεται στην Apple, που ανακοίνωσε απογοητευτικά μεγέθη δ' τριμήνου αλλά και δυσοίωνες προβλέψεις για τις πωλήσεις iPhones. Η μετοχή της βουλιάζει 7% στα 509 δολάρια.

Αντιθέτως, η μετοχή της Ford ενισχύεται 3%, την DuPont 2% και της Pfizer 3% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.

Η Seagate Technology βουλιάζει 5% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, ενώ το Q4 της Yahoo θα κοινοποιηθεί μετά την λήξη της συνεδρίασης.

Πλούσια είναι η σημερινή συνεδρίαση και σε μακροοικονομικές ανακοινώσεις. Μέχρι στιγμής ανακοινώθηκε ότι οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών μειώθηκαν κάθετα 4,3% τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ. Οι παραγγελίες, που αποτυπώνουν τις επενδυτικές προθέσεις των Αμερικανών εργοδοτών, μειώθηκαν κυρίως της πτώσης στις παραγγελίες για αυτοκίνητα και βαρύ αεροπορικό και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Επίσης, οι τιμές κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,1% τον Νοέμβριο, εμφανίζοντας την πρώτη πτώση σε ένα έτος, ενώ σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν 13,7%, με την μεγαλύτερη άνοδο σε επτά χρόνια. 

Τέλος, σημαντική άνοδο σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, στις 80,7 μονάδες.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει εστιασμένο στην συνεδρίαση της Federal Reserve, που θα ξεκινήσει σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο με τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας για την νομισματική πολιτική. Οι αναλυτές περιμένουν μείωση του προγράμματος παροχής ρευστότητας κατά 10 δισ. δολ. μηνιαίως, στα 65 δισ. δολ.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στις διεθνείς αγορές, με τις ευρωαγορές να ανακάμπτουν μετά από τριήμερη πτώση και τα ασιατικά χρηματιστήρια να «γλιτώνουν» με μικρές απώλειες.

Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην Ν. Υόρκη κινούνται ανοδικά, ενώ το συμβόλαιο του χρυσού κινείται πτωτικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v