Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτει η ευρωπαϊκή μεταποίηση

Νέα αναπτυξιακή δυναμική για την ευρωπαϊκή μεταποίηση. Στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2011 ο ΡΜΙ ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Ανάκαμψη και στην περιφέρεια.

Ανακάμπτει η ευρωπαϊκή μεταποίηση

Για τον κλάδο μεταποίησης της ευρωζώνης, ο Ιανουάριος ήταν ο ισχυρότερος μήνας από τα μέσα του 2011. Κινητήριος δύναμη παραμένει η Γερμανία, αλλά παράλληλα καταγράφεται ανάκαμψη σε αρκετές χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης. Βαρίδι εξακολουθεί να αποτελεί η Γαλλία. 

Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης της ευρωζώνης ενισχύθηκε στο 54, υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση της Markit που είχε διαμορφωθεί στο 53,9. Τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης είχε αγγίξει το 52,7. Η ένδειξη του Ιανουαρίου είναι η υψηλότερη από το Μάιο του 2011 και υποδεικνύει ανάκαμψη του ΑΕΠ της ευρωζώνης. 

"Η ανάκαμψη στη μεταποίηση της ευρωζώνης αποκτά νέα δυναμική με τις τελικές ενδείξεις να ξεπερνούν τις αρχικές εκτιμήσεις" δηλώνει ο Κρις Γουίλιαμσον, της Markit και συμπληρώνει: "Ίσως η πιο σημαντική εξέλιξη είναι η περαιτέρω ανάκαμψη στην περιφέρεια της ευρωζώνης".

Το ΡΜΙ της Γερμανίας αναρριχήθηκε σε υψηλό 32 μηνών, αγγίζοντας το 56,5 από 54,3 το Δεκέμβριο.Το ΡΜΙ της Γαλλίας, αν και επίσης αναρριχήθηκε σε υψηλό 32 μηνών, παραμένει κάτω από το 50, δηλαδή σε περιοχή συρρίκνωσης δραστηριοτήτων. Διαμορφώθηκε στο 49,3 τον Ιανουάριο από 47 τον προηγούμενο μήνα. 

Ο ισπανικός ΡΜΙ ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2010, αγγίζοντας το 52,2 τον Ιανουάριο από 50,8 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ιταλικός ενισχύθηκε για 7ο συνεχή μήνα, αγγίζοντας το 53,3.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v