Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Αυστηρότεροι κανόνες στα stress tests για τα ομόλογα

Η ΕΚΤ κοινοποίησε τα σχέδια για την αποτίμηση των κρατικών ομολόγων στα stress tests. Σε τιμές αγορές θα αποτιμηθούν όσα βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια «διαθέσιμα προς πώληση».

ΕΚΤ: Αυστηρότεροι κανόνες στα stress tests για τα ομόλογα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυστηροποιεί τους όρους στα stress tests των τραπεζών της ευρωζώνης, σύμφωνα με τους F.T.

Η ΕΚΤ κοινοποίησε τη μέθοδο με την οποία τα ανοίγματα των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα θα επαναποτιμηθούν σε τρέχουσα αξία, το αποκαλούμενο marked-to-market, στην επιθεώρηση ποιότητας ενεργητικών Asset Quality Review (AQR).

Με την αυστηροποίηση αυτή η κεντρική τράπεζα θέλει να διασκεδάσει τις ανησυχίες για την αξιοπιστία της έρευνας AQR, που στο παρελθόν επικρίθηκε γιατί δεν επανεκτιμούσε τα ενεργητικά σε κρατικό χρέος, βάσει των τρεχουσών αξιών στην αγορά.

Η ΕΚΤ αναφέρει στην έκθεσή της: «Τα ανοίγματα σε κρατικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκια «διακράτηση έως τη λήξη» (held-to-maturity) θα αντιμετωπιστούν με την ίδια μέθοδο με τα υπόλοιπα πιστωτικά ανοίγματα σε αυτό το χαρτοφυλάκιο, που σημαίνει ότι θα συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις των σεναρίων για τις παραμέτρους των ζημιών και των χρεοστασίων, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες προβλέψεις.

Παράλληλα, οι ίδιοι τύποι χρεογράφων στα χαρτοφυλάκια 'διαθέσιμα προς πώληση' (available-for-sale-AFS) και 'διακράτηση για συναλλαγές' (held-for-trading -HFT) θα αποτιμηθούν marked-to-market».

Και προσθέτει: «Η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι η όλη διαδικασία είναι αξιόπιστη και ποιοτική. Για το AQR και τα stress tests, η ΕΚΤ θα αναπτύξει τις δικές της ομάδες που θα συμμετέχουν και θα επιβλέπουν τις έρευνες στις τοπικές τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι θα συμμετέχουν στους ελέγχους αξιοπιστίας δεδομένων, στις συγκριτικές αναλύσεις των χαρτοφυλακίων και στον ενδελεχή έλεγχο των μοντέλων εσόδων και προβλέψεων».

Η ΕΚΤ αυτήν την περίοδο ολοκληρώνει τη μέθοδο για τον έλεγχο AQR και εκτιμά ότι θα αποστείλει τα σενάρια των stress tests στις τράπεζες μέσω της EBA στα τέλη Απριλίου 2014.

Να σημειωθεί ότι για τα stress tests, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΒΑ, το όριο κεφαλαίων για το βασικό σενάριο θα είναι 8% επί του Common Equity Tier 1 (CET1), ενώ στο δυσμενές σενάριο θα εφαρμόζεται 5,5% του CET1.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v