Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποίηση στην Wall με το βλέμμα στα "ορόσημα"

Εναλλαγές προσήμων επικρατούν στην Wall Street, με ήπιες ρευστοποιήσεις στα επίπεδα ρεκόρ. Τα «ορόσημα» του Dow και του S&P στο επίκεντρο. Αναμένονται ομιλίες Bernanke και άλλων κεντρικών τραπεζιτών. Θετικό γύρισμα χάρη στο ευρω-QE.

Επιφυλακτικές διαθέσεις εμφανίζουν οι επενδυτές στο αμερικανικό χρηματιστήριο, προχωρώντας σε κάποιες ρευστοποιήσεις κερδών μετά την αναρρίχηση των μετοχών σε επίπεδα ρεκόρ.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις ειδήσεις από τις κεντρικές τράπεζες, που θα καθορίσουν αν θα επιδιώξουν οι βασικοί δείκτες εκ νέου να κατακτήσουν τα «ορόσημα» που έπιασαν αλλά δεν κράτησαν στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Η δήλωση του Β. Κονστάνσιο, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θα μπορούσε να εισάγει μέτρα «ποσοτικής χαλάρωσης», ανάλογα δηλαδή με τα μέτρα ρευστότητας της αμερικανικής Fed, στήριξε θετικό γύρισμα των δεικτών μετά από διορθωτικό άνοιγμα.

Στην συνέχεια ωστόσο επέστρεψαν οι μικτές τάσεις και αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,03% στις 16.003 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,09% στις 1.790 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει πτώση 0,05% στις 3.948 μονάδες.

Στην σημερινή συνεδρίαση δεν έχει προγραμματιστεί ανακοίνωση στατιστικών στοιχείων, αλλά αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι ομιλίες αξιωματούχων της Federal Reserve, μεταξύ των οποίων και του διοικητή Ben Bernanke.

Στο επίκεντρο βρίσκονται επίσης αποτελέσματα τριμήνου μεγάλων ομίλων όπως η Best Buy και η TJX Cos. Η Home Depot Inc. εμφανίζει άνοδο 2% μετά την κοινοποιηση των μεγεθών τριμήνου.

Εντονες απώλειες 5% εμφανίζει η μετοχή της Tesla Motors, μετά την έναρξη επίσημης έρευνας στα περιστατικά ανάφλεξης σε αυτοκίνητά της.

Η προειδοποίηση του ακτιβιστή επενδυτή Carl Icahn, που δήλωσε ότι είναι «πολύ επιφυλακτικός» για τα χρηματιστήρια και δεν αποκλείει «μεγάλη πτώση», εξακολουθεί να συνεισφέρει στις επιφυλακτικές διαθέσεις.

Οι δείκτες Dow και S&P 500 ξεπέρασαν ενδοσυνεδριακά τα κρίσιμα επίπεδα των 16.000 και 1.800 μονάδων αντιστοίχως στην χθεσινη συνεδρίαση στην Wall Street, αλλά δεν κατάφεραν να κατακτήσουν τα σημαντικά αυτά ψυχολογικά ορόσημα.

Τα σχόλια του κ. Icahn εκτιμάται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως αφορμή για ρευστοποιήσεις κερδών.

Στο επιφυλακτικό κλίμα συμβάλουν σήμερα και οι προειδοποιήσεις του ΟΟΣΑ για αυξανόμενους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Στις υπόλοιπες αγορές, μικτή εικόνα επικράτησε στην Ασία με άνοδο στα κινεζικά χρηματιστήρια αλλά πτώση στο ιαπωνικό.

Ο χρυσός και το πετρέλαιο εμφανίζουν μικρές διακυμάνσεις.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v