Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ισπανία ωφελείται από τις γερμανικές εξαγωγές

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών προσέφερε στήριξη στο Βερολίνο, λέγοντας ότι η χώρα του ωφελείται από την αύξηση των γερμανικών εξαγωγών. Δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα του 2014.

Η Ισπανία ωφελείται από τις γερμανικές εξαγωγές

Η αύξηση των γερμανικών εξαγωγών βοηθάει την Ισπανία να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, υποστήριξε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Luis De Guindos.

"Για την Ισπανία, η βασική βοήθεια που μπορούμε να λάβουμε από την Γερμανία αυτή την στιγμή είναι να συνεχίσει να αυξάνεται ο ρυθμός των εξαγωγών" δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών σε ξένους δημοσιογράφους στη Μαδρίτη.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., ο ίδιος υποστήριξε πως η Ισπανία επωφελείται από την εξαγωγική επιτυχία της Γερμανίας, γιατί ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών της αφορά ενδιάμεσα αγαθά.

Οι ισπανικές παραγγελίες χημικών και εξαρτημάτων αυτοκινήτων χρησιμοποιούνται από γερμανικές εταιρείες για να δημιουργήσουν ολοκληρωμένα προϊόντα, τα οποία στην συνέχεια πωλούνται εκτός Ευρώπης.

"Είναι προς το συμφέρον μας να συνεχιστεί η ενίσχυση στις εξαγωγές τους" πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Νοεμβρίου η Κομισιόν ξεκίνησε έρευνα κατά του Βερολίνου σχετικά με την υπέρβαση του ορίου του 6% για το πλεόνασμα. Προηγουμένως το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και μια σειρά Ευρωπαίων αξιωματούχων είχαν ασκήσει έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική της Γερμανίας.

Ο κ. De Guindos παρουσίασε μια αισιόδοξη εικόνα της ισπανικής οικονομίας, απορρίπτοντας τις ανησυχίες ότι αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού.

"Η πρόβλεψη μας είναι πως ο πληθωρισμός θα είναι πολύ κοντά στο μηδέν τους επόμενους μήνες και ότι σε έξι μήνες από σήμερα ο πληθωρισμός θα βρίσκεται στο 0,5%. Δεν είμαστε σε μια διαδικασία αποπληθωρισμού. Αυτό που έχουμε είναι χαμηλός πληθωρισμός, αλλά αυτό έχει και τα πλεονεκτήματα του" σημείωσε.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ισπανία θα πετύχει τον στόχο του 5,8% για το έλλειμμα του 2014.

"Είμαι πεπεισμένος ότι θα τηρήσουμε τον στόχο του 5,8%. Για την Ισπανία είναι απόλυτη προτεραιότητα να φτάσει το 5,8%" υπογράμμισε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v