Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτο σερί ρεκόρ για τους Dow και S&P

Κέρδη στη Wall κόντρα στα απογοητευτικά στοιχεία μεταποίησης και βιομηχανικής παραγωγής. Αισιοδοξούν οι επενδυτές για QE. Έκτη εβδομάδα ανόδου για τους Dow και S&P. Κέρδη 2,1% για την Exxon Mobil. Νέα εβδομαδιαία πτώση για το πετρέλαιο.

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι δείκτες Dow και S&P στον απόηχο των δηλώσεων της Janet Yellen στη Γερουσία κόντρα στα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα Παρασκευή.

Ειδικότερα, πτώση 0,1% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο έναντι ανόδου 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα η βιομηχανική παραγωγή είχε αυξηθεί κατά 0,7%.

Αντίστοιχα ο δείκτης μεταποίησης Empire State διολίσθησε στο -2,2 το Νοέμβριο από 1,5 τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στο 5,5.

Επιπλέον οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 0,7% τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης στις τιμές των καυσίμων. Πτώση 0,4% περίμεναν οι αναλυτές.

Ωστόσο παρά τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία, η Wall κινήθηκε υψηλότερα καθώς η διάδοχος του B. Bernanke στη Fed, Janet Yellen, ουσιαστικά διαβεβαίωσε την Πέμπτη τους επενδυτές ότι θα διατηρήσει τα μέτρα στήριξης στην αγορά έως ότου υπάρξει δυναμική ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Exxon Mobil ενισχύθηκε 2,1% μετά τη γνωστοποίηση απόκτησης μεριδίου στον όμιλο από τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Warren Buffet.

Αντίστοιχα, άνοδο 1,5% σημείωσε και ο τίτλος της FedEx Corp. καθώς ανακοινώθηκε η τοποθέτηση των George Soros και John Paulson στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου.

Στον αντίποδα η μετοχή της Western Union Co. υποχώρησε 4,5% μετά την ανακοίνωση αποχώρησης του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών.

Στη Wall, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,54% στις 15.962,15 μονάδες, ο S&P κινήθηκε ανοδικά 0,42% στις 1.798,18 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,33% στις 3.985,97 μονάδες.

Εβδομαδιαία κέρδη 1,3% για τον Dow, 1.6% για τον S&P και 1,7% για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,55 δολ. με πτώση 1,8% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχυόταν 0,2% στα 28,32 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο παρέμεινε για δεύτερη ημέρα πάνω από τα 100 γεν, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 100,15 γεν. Επιπλέον, το δολάριο υποχώρησε 0,2% σε σχέση με το ευρώ, στο 1,3490, καταγράφοντας εβδομαδιαία πτώση 0,9%.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε με ήπιες διακυμάνσεις και διαμορφώθηκε στο 2,75%.

Στην αγορά των εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε οριακά 0,1% στα 93,65 δολάρια ανά βαρέλι, καταγράφοντας εβδομαδιαία πτώση 0,8% ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,1% στα 1.288 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v