Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: «Άτονη» χρονιά το 2014 για τις μετοχές

Η HSBC δεν "βλέπει" στον ορίζοντα λόγους για αρνητικές αποδόσεις, ενώ εκτιμά πως το περιθώριο ανόδου για τις παγκόσμιες μετοχές μέχρι το τέλος του 2014 θα είναι έως 10%.

HSBC: «Άτονη» χρονιά το 2014 για τις μετοχές
Το 2014 θα είναι μια «άτονη» χρονιά για τις μετοχές παγκοσμίως, με την όποια άνοδο να εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει το 10%, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της HSBC. «Μας είναι δύσκολο να υποστηρίξουμε ότι οι παγκόσμιες μετοχές θα έχουν διψήφιες αποδόσεις το 2014», ανέφερε σε έκθεσή του ο οίκος.

Ωστόσο, η HSBC δεν βλέπει να υπάρχουν στον ορίζοντα εμφανείς λόγοι για αρνητικές αποδόσεις –ή ένα bear market- αναμένοντας περιθώριο ανόδου 8% για τις παγκόσμιες μετοχές μέχρι το τέλος του 2014 (ή 10% εάν συνυπολογιστούν τα μερίσματα).

Βασικός λόγος για την εκτίμηση αυτή είναι ο αναμενόμενος περιορισμός του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Fed. Όπως επισημαίνει, οι αγορές ομολόγων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα στα χρόνια που ακολούθησαν την παγκόσμια χρηματοοικονομική κατάρρευση, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των αμερικανικών ομολόγων και μείωση των αποδόσεών τους. Έτσι, οι επενδυτές αναζήτησαν άλλες τοποθετήσεις με υψηλότερες αποδόσεις και, καθώς το ρευστό προσέφερε χαμηλά επιτόκια, πολλοί έσπευσαν να επενδύσουν σε μετοχές.

«Με την Fed να κινείται προς περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και με τις αποτιμήσεις στις περισσότερες αγορές να βρίσκονται ελαφρώς υψηλότερα από τον μέσο όρο 10 ετών, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι μια περαιτέρω αύξηση των πολλαπλασιαστών θα οδηγήσει υψηλότερα τις αγορές. Το επόμενο στήριγμα θα πρέπει να προέλθει από την αύξηση των εταιρικών κερδών», σημειώνει η HSBC.

Οι αναλυτές της τράπεζας προβλέπουν πως η κερδοφορία μπορεί του χρόνου να αυξηθεί κατά περίπου 11%, ενώ θα ανεβάζει ταχύτητα η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Προβλέπει επίσης ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να «ξεφορτώνονται» ομόλογα και να προτιμούν μετοχές. Η HSBC προβλέπει πως η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου θα διαμορφωθεί μεταξύ 2,1% και 3% το 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v