Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία έδωσε ώθηση στη Wall Street

Τα καλά οικονομικά στοιχεία στήριξαν την άνοδο στη Wall εν αναμονή των κρίσιμων αποφάσεων της Fed την Τετάρτη. Δεύτερη ημέρα ενίσχυσης του δολαρίου έναντι του γεν. Πτώση για χρυσό, άνοδος για πετρέλαιο.

Τα καλά οικονομικά στοιχεία μπορεί να μην ενθουσίασαν τους επενδυτές ωστόσο στήριξαν την άνοδο στη Wall καθώς επιβεβαίωσαν τη σταθερή ανοδική πορεία της αμερικανικής οικονομίας χωρίς ωστόσο –όπως εκτιμούν οι αναλυτές- να αποτελούν αφορμή για πρόωρο περιορισμό των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed.

Αναλυτικά, στη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ, οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 6,8% τον Μάιο και συγκεκριμένα στις 914.000 ανεγέρσεις έναντι πρόβλεψης για 953.000 από το Bloomberg. Στον αντίποδα οι οικοδομικές άδειες μειώθηκαν κατά 3,1% την ίδια περίοδο.

Παράλληλα ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,1% τον Μάιο στις ΗΠΑ, κυρίως εξαιτίας στην άνοδο των τιμών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου καθώς και στις τιμές ακινήτων. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,2% του δείκτη. Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,4% έναντι 1,1% τον Απρίλιο.

Πέρα όμως από τα καλά οικονομικά στοιχεία, οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στη διήμερη συνεδρίαση της Fed που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.

Οι επενδυτές προσδοκούν ότι ο Bernanke δε θα προχωρήσει άμεσα σε περιορισμό των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης – ήτοι στη μείωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων- αν και θεωρούν δεδομένο ότι ο διοικητής της Fed θα αφήσει αιχμές για την αναγκαιότητα σταδιακής αλλαγής της οικονομικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Blackberry ενισχύθηκε 0,6% μετά την αναβάθμιση των προοπτικών πωλήσεων στις 3,5 εκατ. συσκευές στο α' τρίμηνο από 2,75 εκατ. προηγουμένως, από την RBC Capital market.

Αξιόλογη άνοδο σημείωσε και ο τραπεζικός κλάδος στη Wall με τη μετοχή της Bank of America να ενισχύεται 0,5% και τη Citigroup 1,2%.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ενισχύθηκε για δεύτερη διαδοχική ημέρα έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 95,45 γεν ενώ υποχώρησε σε σχέση με το ευρώ στο 1,3389 δολ.

Από πλευράς δεικτών στη Wall, ο Dow σημείωσε κέρδη 0,91%, στις 15.318,23 μονάδες. Ο S&P υψηλότερα 0,78%, κλείνοντας στις 1.651,79 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με άνοδο 0,87% στις 3.482,18 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,27 δολ. με πτώση 5% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχυόταν 1,1% στα 25,40 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ανοδικά 0,8% στα 98,44 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1,2% στα 1.367 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v