Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πωλητές ξανά πρωταγωνιστές στη Wall Street

Τρίτη διαδοχική πτώση στη Wall Street υπό το φόβο περιορισμού της ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed. Έχασε τις 15.000 μονάδες ο Dow Jones. Προβληματίζει η νέα διολίσθηση του δολαρίου έναντι του γεν. Άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ.

Παραμένει ο προβληματισμός των επενδυτών αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, τη νέα ενίσχυση του γεν έναντι του δολαρίου και την άνοδο στην απόδοση των αμερικανικών ομολόγων.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Dearborn Partners, Paul Nolte, "οι χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται ότι πλέον ακολουθεί τις διακυμάνσεις του ιαπωνικού νομίσματος καθώς και τις φημολογούμενες προθέσεις της Fed αναφορικά με την άσκηση νομισματικής πολιτικής.Δεν πιστεύω ότι η πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας θα αλλάξει φέτος ωστόσο οι διάφορες δηλώσεις στελεχών της Fed φαίνεται να δοκιμάζουν την υπομονή των επενδυτών."

Στο μέτωπο των ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς-απόδοση που χρησιμοποιείται στον καθορισμό των επιτοκίων στα στεγαστικά αλλά και καταναλωτικά δάνεια- σκαρφάλωσε στο 2,2%.

Σύμφωνα με τον CEO της Earnings Scout, Nick Raich, "οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας, ωθώντας τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα. Ωστόσο οι αποδόσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τη μέση ιστορική απόδοση».

Στον αντίποδα, στην έναρξη της συνεδρίασης, θετικό αντίχτυπο στη χρηματιστηριακή αγορά της Wall είχαν τα καλά οικονομικά στοιχεία της Ευρώπης και συγκεκριμένα η απροσδόκητη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση των αιτήσεων ανεργίας στη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής ενδεχομένως να αποτελεί μια πρώτη ένδειξη ότι η Ευρωζώνη εξέρχεται από τη μακρά ύφεση που βιώνει.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο υποχώρησε και σήμερα έναντι του γεν στα 95,77 και σε σχέση με το ευρώ το δολάριο κινήθηκε πτωτικά στο 1,333 δολ.

Από πλευράς δεικτών στη Wall, ο Dow σημείωσε απώλειες 0,84%, στις 14.995,23 μονάδες. Ο S&P χαμηλότερα 0,84%, κλείνοντας στις 1.612,53 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με πτώση 1,06% στις 3.400,43 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,53 δολ. με άνοδο 7,8% ενώ το δικαίωμα της CocaCola HBC υποχωρούσε 0,3% στα 25,33 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ανοδικά 0,55% στα 95,90 δολ. ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,7% στα 1.387 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v