Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι αγοραστές στη Wall Street

Κέρδη στη Wall Street εν αναμονή των κρίσιμων στοιχείων ανεργίας την Παρασκευή. Συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων. Βούλιαξε το δολάριο έναντι του γεν. Προβλημάτισαν οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για ανάπτυξη. Άνοδος για χρυσό.

Αναλυτικά, από πλευράς οικονομικών στοιχείων, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 11.000 ήτοι στις 346.000 αιτήσεις έναντι 345.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Αντίστοιχα, σε ξεχωριστά στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα το ιδιωτικό ινστιτούτο Challenger, Gray & Christmas, ο αριθμός των προγραμματισμένων απολύσεων μειώθηκε τον Μάιο για τρίτο διαδοχικό μήνα και συγκεκριμένα κατά 4,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 41% σε σχέση με πέρυσι.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της NorthCoast Asset Management LLC, Franc Ingarra, οι επενδυτές κρατούν επιφυλακτική στάση καθώς αναμένουν τα κρίσιμα στοιχεία απασχόλησης της Παρασκευής. Όλα εξαρτώνται από το πώς θα διαβάσουν τα στοιχεία οι αναλυτές και κατά πόσο θα επηρεάσει την απόφαση της Fed αναφορικά με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Πρέπει η Fed να διαβεβαιώσει ότι δε θα περιορίσει τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ.».

Αρνητικό αντίχτυπο στη Wall Street είχαν οι δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ο οποίος προέβλεψε αυξημένη συρρίκνωση στο ΑΕΠ της ευρωζώνης, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση.

Επιπλέον, στην Ευρώπη, οι συνεδριάσεις πολλών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων δεν ξεκίνησαν εγκαίρως, παρά με καθυστέρηση μιας περίπου ώρα, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων στα συστήματα του NYSE Euronext. Επηρεάστηκαν οι αγορές σε Παρίσι, Άμστερνταμ, Βρυξέλλες και Λισσαβόνα.

Στο εταιρικό μέτωπο στις ΗΠΑ, η μετοχή της Chevron λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης υποχωρούσε 1% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση για τον δείκτη Dow.

Αντίστοιχα, τη μεγαλύτερη πτώση για τον δείκτη S&P σημείωνε η μετοχή της JM Smucker.

Παράλληλα, η μετοχή της VeriFone υποχώρησε 20,8% καθώς η διοίκηση υποβάθμισε τις προβλέψεις κερδοφορίας για το 2013.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο παρέμεινε κάτω από τα 100 γεν και συγκεκριμένα στα 97,11 ενώ σε σχέση με το ευρώ το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό 30 ημερών στο 1,3194.

Από πλευράς δεικτών στη Wall, ο Dow σημείωσε κέρδη 0,53%, στις 15.040,39 μονάδες. Ο S&P υψηλότερα 0,84%, κλείνοντας στις 1.622,47 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με άνοδο 0,66% στις 3.424,05 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,79 δολ. με πτώση 4,3% και το δικαίωμα της CocaCola HBC ενισχυόταν 0,8% στα 26,90 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ανοδικά 1% στα 94,65 δολ. ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,95% στα 1.412 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v