Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Τρικλοποδιά" από την ΕΚΤ στην Wall

Η αρνητική αντίδραση των ευρωαγορών στις δηλώσεις του Μ. Ντράγκι, ανατρέπει την αρχική άνοδο στην Wall Street και πιέζει χαμηλότερα τους αμερικανικούς δείκτες, παρά τα ενθαρρυντικά στατιστικά για την απασχόληση. ΕΚΤ και ΒοΕ στο επίκεντρο.

Η αρνητική αντίδραση των ευρωαγορών στις δηλώσεις του Μ. Ντράγκι ανατρέπει  την αρχική άνοδο στην Wall Street και πιέζει χαμηλότερα τους δείκτες, παρά τα ενθαρρυντικά στατιστικά για την απασχόληση.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας ενέπνευσαν αρχικώς ανάκαμψη στις διεθνείς αγορές, αλλά στην συνέχεια επικράτησαν πιέσεις λόγω της απογοήτευσης που προκάλεσε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, όταν ανακοίνωσε υποβάθμιση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη 2013.

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο οι δείκτες ξεκίνησαν με ήπια άνοδο την συνεδρίαση, αλλά αυτή την ώρα ο Dow Jones υποχωρεί 0,43% στις 14.895 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,24% στις 1.605 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,22% στις 3.394 μονάδες.

Η Wall Street έκλεισε χθες με πτώση επί δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και οι διεθνείς αγορές διολίσθησαν στα χαμηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων.

Στην στατιστική εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, μεγάλη μεγάλη βαρύτητα έχουν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας. Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 11.000 την περασμένη εβδομάδα στους 346.000,σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία που ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα το ιδιωτικό ινστιτούτο Challenger, Gray & Christmas, ο αριθμός των προγραμματισμένων απολύσεων μειώθηκε τον Μάιο επί τρίτο συνεχόμενο μήνα. Οι Αμερικανοί εργοδότες σκόπευαν να απολύσουν 4,5% λιγότερους εργαζόμενους σε σχέση με τον Απρίλιο και 41% λιγότερους σε σχέση με τον περσινό Μάιο.

Σημαντική επίδραση έχουν οι επιτοκιακές αποφάσεις της ημέρας. Τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κράτησαν σταθερά τα βασικά επιτόκια της στερλίνας και του ευρώ στο 0,5%, ελπίζοντας ότι οι μέχρι στιγμής κινησεις τους στην σκακιέρα της νομισματικής πολιτικής θα αποφέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

Ωστόσο η υποβάθμιση των στόχων ανάπτυξης 2013 από την ΕΚΤ, περιόρισαν την αρχική θετική αντίδραση των αγορών.

Σημειώνεται ότι οι συνεδριάσεις πολλών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων δεν ξεκίνησαν εγκαίρως, παρά με καθυστέρηση μιας περίπου ώρα, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων στα συστήματα του NYSE Euronext. Επηρεάστηκαν οι αγορές σε Παρίσι, Άμστερνταμ, Βρυξέλλες και Λισσαβόνα.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις ανακοινώσεις πωλήσεων από μεγάλες επιχειρήσεις λιανεμπορίου, όπως η Costco Wholesale.

Η μετοχή της SodaStream International εκτινάχθηκε 6% μετά την ψήφη ότι η PepsiCo θα την εξαγορά προς 2 δισ. δολ., φήμη την οποία διέψευσε η επικεφαλής του ομίλου αναψυκτικών.

Η Vera Bradley αντιδρά με πτώση στην ανακοίνωση μείωσης των κερδών πρώτου τριμήνου, ενώ με πτώση αντιδρά και η VeriFone Systems στα αποτελεσματά της.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v