Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: "Βουτιά" 217 μονάδων για τον Dow Jones

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε η Wall Street αφού τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για απασχόληση και βιομηχανικές παραγγελίες, καθώς και η Beige Book, προβλημάτισαν τους επενδυτές. Έχασε τις 15.000 μονάδες ο Dow Jones. Άνοδος πετρελαίου και χρυσού.

Μια σειρά από καλά μακροοικονομικά στοιχεία σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις της Fed για την αμερικανική οικονομία που αποτυπώθηκαν στη Beige Book, οδήγησαν τη Wall σε απώλειες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές βλέπουν πλέον με καχυποψία κάθε θετική είδηση από το μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας καθώς η Fed έχει ουσιαστικά προαναγγείλει σε προηγούμενη συνεδρίαση της ότι θα προχωρήσει σε μείωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων όταν υπάρξουν ενδείξεις σταθεροποίησης της ανάκαμψης.

Αναλυτικά και όσον αφορά την απασχόληση, οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 135.000, περισσότερο από τον προηγούμενο μήνα αλλά σαφώς λιγότερο σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών (165.000).

Παράλληλα, τον Μάιο ο δείκτης ISM υπηρεσιών ξεπέρασε τις προσδοκίες των επενδυτών καθώς ανήλθε στις 53,7 μονάδες έναντι 53,1 τον προηγούμενο μήνα και 53,1 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Αντίστοιχα, οι παραγγελίες βιομηχανικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 1% τον Απρίλιο έναντι "βουτιάς" 4,7% τον προηγούμενο μήνα λόγω της αυξημένης ζήτησης στον κλάδο των αυτοκινήτων και των αεροσκαφών. Ωστόσο οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 1,6%.

Όσον αφορά τη Beige Book, στην έκθεση αναφέρεται ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται σε μέτριους έως ήπιους ρυθμούς ενώ επισημαίνεται ότι οι περικοπές των κρατικών δαπανών φαίνεται να έχουν μικρή επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα.

Πτώση στη Wall αν και οι αναλυτές της Credit Suisse σχολίασαν σήμερα ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο έχει ανοδικά περιθώρια 15% και προέβλεψαν ότι ο Standard & Poor's 500 θα κλείσει την χρονιά στις 1.730 μονάδες.

Από πλευράς δεικτών στη Wall, ο Dow σημείωσε πτώση 1,43%, στις 14.960,59 μονάδες. Ο S&P χαμηλότερα 1,38%, κλείνοντας στις 1.608,90 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με απώλειες 1,27% στις 3.401,48 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 6,07 δολ. με άνοδο 3,8% και το δικαίωμα της CocaCola HBC ενισχυόταν 0,2% στα 26,61 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ανοδικά 0,4% στα 93,68 δολ. ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,35% στα 1.402 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v