Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η S&P δεν έφερε χαμόγελα στη Wall

Η αναβάθμιση των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας από τη S&P δεν κατάφερε να κρατήσει σε θετικό έδαφος τους δείκτες Dow και S&P. Οριακή άνοδος για Nasdaq. Παραμένει ο προβληματισμός με τη Fed. Ενισχύθηκε οριακά ο χρυσός. Πτώση για πετρέλαιο.

Συγκεκριμένα o αρχικός ενθουσιασμός των επενδυτών από την έκθεση της S&P οδήγησε σε άνοδο τους δείκτες, στην έναρξη της συνεδρίασης. Ωστόσο αργότερα επικράτησε προβληματισμός καθώς πλέον οι αναλυτές βλέπουν όλο και πιο κοντά την απόφαση της Fed να προχωρήσει σε περιορισμό του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, στηριζόμενοι στα καλά οικονομικά στοιχεία αλλά και στις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης.

Ειδικότερα σήμερα η S&P προχώρησε στην αναβάθμιση των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας σε «σταθερές» από «αρνητικές» ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΑΑ+.

Ωστόσο στην έκθεση της, η S&P προειδοποιεί «ότι μια χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής χωρίς τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων δημοσιονομικών προκλήσεων, ενδέχεται να προκαλέσει νέες πιέσεις στην αξιολόγηση».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο αναλυτής της Federal Investors Inc., Lawrence Creature, αναφέρει: "Η υποβάθμιση των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας από την S&P, είχε προκαλέσει σοκ στην αγορά. Συνεπώς η σημερινή αναβάθμιση είναι σημαντική καθώς επιβεβαιώνει ότι τα αμερικανικά οικονομικά στοιχεία σταδιακά βελτιώνονται.

Στις αγορές της Ασίας, η μικρότερη της αναμενόμενης αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα δεν εμπόδισε το χρηματιστήριο του Τόκυο να σημειώσει άλμα 4,9%.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Mc Donald ενισχύθηκε 1,3% καθώς οι πωλήσεις των εστιατορίων της , τον προηγούμενο μήνα, αυξήθηκαν κατά 2,6%.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η μετοχή της Google καθώς φημολογείται ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά της ισραηλινής Waze.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο συνέχισε και σήμερα να ανακάμπτει έναντι του γεν στα 98,68 γεν από 97,44 την περασμένη Παρασκευή.

Από πλευράς δεικτών στη Wall, ο Dow σημείωσε απώλειες 0,06%, στις 15.238,59 μονάδες. Ο S&P χαμηλότερα 0,04%, κλείνοντας στις 1.642,81 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με άνοδο 0,13% στις 3.473,77 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,05 δολ. με πτώση 8,3% και το δικαίωμα της CocaCola HBC υποχωρούσε 1,2% στα 26,50 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε πτωτικά 0,1% στα 95,72 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε οριακά 0,3% στα 1.384 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v