Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Κεντρικές Τράπεζες τρόμαξαν τη Wall Street

Απώλειες στη Wall με αφορμή την απουσία τολμηρών αποφάσεων από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας. Προβληματισμός για τη στάση της Fed. Βουτιά 3% για το δολάριο έναντι του γεν. Πτώση για πετρέλαιο, χρυσό.

Η διστακτικότητα της Κεντρική Τράπεζας της Ιαπωνίας να ανακοινώσει μέτρα περεταίρω νομισματικής χαλάρωσης θεωρήθηκε από πολλούς αναλυτές αρνητικός οιωνός για τις επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Η σημερινή απόφαση της BOJ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού και η απουσία μέτρων που θα ενίσχυαν τη ρευστότητα στην αγορά υπενθύμισαν στους επενδυτές την πρόθεση της Fed να προχωρήσει σύντομα σε περιορισμό του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων μόλις ισχυροποιηθεί η ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας.

Σημειώνεται ότι τα προγράμματα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από τη Fed σε συνδυασμό τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα εισηγμένων έχουν οδηγήσει σε άνοδο για πέμπτη διαδοχική χρονιά το Dow και τον δείκτη S&P σε κέρδη 142% από το χαμηλό 12 ετών το 2009.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ, ο δείκτης εμπιστοσύνης μικρών επιχειρήσεων ανήλθε σε υψηλό έτους τον Μάιο και συγκεκριμένα στις 94,4 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Citigroup υποχώρησε 3,8% καθώς όπως σημειώνουν οι αναλυτές ο όμιλος μπορεί να χάσει έως και 7 δισ. δολ. από την έντονη διακύμανση των ισοτιμιών στις αγορές.

Αντίστοιχα, η μετοχή της Lululemon Athletica "βούλιαξε" 17,5% μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα.

Στον αντίποδα η μετοχή της Dole Food εκτινάχθηκε 22% μετά την πρόταση του προέδρου και CEO του ομίλου για πλήρη εξαγορά της επιχείρησης.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε κάτω από τα 96 γεν, στα 95,88 σημειώνοντας πτώση σχεδόν 3%.

Από πλευράς δεικτών στη Wall, ο Dow σημείωσε πτώση 0,77%, στις 15.122,02 μονάδες. Ο S&P χαμηλότερα 1,02%, κλείνοντας στις 1.626,13 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με απώλειες 1,06% στις 3.436,95 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,20 δολ. με άνοδο 3,3% ενώ το δικαίωμα της CocaCola HBC υποχωρούσε 4,2% στα 25,50 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε πτωτικά 0,5% στα 95,26 δολ. ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,5% στα 1.379 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v