Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Πρασίνισαν" την Wall Street τα καλά στατιστικά

Η ευνοϊκή στατιστική εικόνα για την αμερικανική οικονομία βοήθησε την Wall να αντικρούσει τις βαθιές απώλειες που επικράτησαν στις υπόλοιπες αγορές και να "γυρίσει" σε θετικά πρόσημα. Καλά μαντάτα για απασχόληση και λιανεμπόριο.

Τα καλά στατιστικά για την αμερικανική οικονομία υποστήριξαν την Wall Street να ξεπεράσει τις βαθιές απώλειες που επικράτησαν στις υπόλοιπες διεθνείς αγορές και να "γυρίσει" το απόγευμα σε θετικά πρόσημα.

Μετά από ήπια πτωτικό άνοιγμα, τα πρόσημα έγιναν μικτά και μέσα στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης είχαν "πρασινίσει". Ο δείκτης Dow Jones κερδίζει 0,32% στις 15.044  μονάδες, ο S&P εμφανίζει άνοδο 0,4% στις 1.619 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,37% στις 3.413 μονάδες .

Η υποβάθμιση της πρόβλεψης της Παγκόσμιας Τράπεζας για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και οι επίμονοι φόβοι για ανατροπή της παροχής ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες δημιούργησαν έντονες πιέσεις στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Ασίας.

Nikkei βούλιαξε 6,4% περνώντας σε εδάφη bear-market, καθώς έχει διολισθήσει 22% από το ζενίθ του Μαΐου. 

Το χρηματιστήριο της Κίνας διολίσθησε 2,2%. Στις ευρωαγορές, ο DAX 30 διολίσθησε ενδοσυνεδριακά κάτω από τις 8.000 για πρώτη φορά από τις αρχές Μαΐου. Πάντως η ανάκαμψη στην Νέα Υόρκη περιόρισε την πτώση στις ευρωαγορές, που έκλεισαν με μικτά πρόσημα.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο διολίσθησε χθες επί τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τον Dow να κλείνει 0,8% χαμηλότερα.

Σήμερα στην Wall Street ανακοινώθηκαν ωστόσο ευνοϊκές στατιστικές ανακοινώσεις, που περιόρισαν και τελικώς ανέτρεψαν την πτώση.

Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε αρκετά την περασμένη εβδομάδα. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι στα ταμεία εμφανίστηκαν 334.000 νέοι άνεργοι, από 346.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, από το υπουργείο Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,6% τον μήνα Μάιο, μετά το αναιμικό +0,1% του Απριλίου.

Μετά την εντυπωσιακή χρηματιστηριακή εμφάνιση του πρώτου τριμήνου, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η διόρθωση είναι πλέον γεγονός και θα συνεχιστεί, καθώς τίποτα δεν δείχνει ότι η Fed, η ΕΚΤ και η BOJ  σκοπεύουν να συνεχίσουν την παροχή άπλετης ρευστότητας στις αγορές.

Αλλοι πάντως παραμένουν αισιόδοξοι και θεωρούν την πτώση παροδική.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v