Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμια Τράπεζα: "Ψαλίδι" στις προβλέψεις

Η Παγκόσμια Τράπεζα υποβαθμίζει τις προβλέψεις και βλέπει νέο μοντέλο για τη διεθνή οικονομία με βραδύτερη ανάπτυξη ακόμη και στις BRICS και εξισορρόπηση στα εμπορεύματα. Η τρελή ανάπτυξη του παρελθόντος ήταν "φούσκα".

Παγκόσμια Τράπεζα: Ψαλίδι στις προβλέψεις

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την διεθνή οικονομία προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνοντας μάλιστα ότι ξεκινά μία περίοδος με «νέο οικονομικό μοντέλο». Συγκεκριμένα, η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης του 2013 αναθεωρείται στο 2,2% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 2,4%. Για το 2014 προβλέπεται διεθνής ανάπτυξη κατά 3% και για το 2015 κατά 3,3%.

«Η ανάπτυξη δεν είναι βραδύτερη λόγω ανεπαρκούς ζήτησης αλλά επειδή, κατά τη γνώμη μας, η πολύ ισχυρή ανάπτυξη που είδαμε κατά την περίοδο προ της κρίσης οφειλόταν σε φαινόμενο φούσκας» εξηγεί ο Άντριου Μπερνς, που υπογράφει την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και συμπληρώνει: «Αυτό που παρατηρούμε τώρα είναι πιο συμβατό με την πραγματική αναπτυξιακή δυναμική» αναφέρει και καταλήγει: «Κατά συνέπεια, οδεύουμε σε ένα νέο μοντέλο για την παγκόσμια οικονομία στην εποχή μετά κρίσης».

Μέρος αυτού του «νέου μοντέλου» είναι και η βραδύτερη ανάπτυξη σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Ρωσία και η Κίνα καθώς μετριάζονται οι τιμές των εμπορευμάτων και εξισορροπούνται οι οικονομίες, εξηγεί η Παγκόσμια Τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v