Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Κέρδη στη Wall Street εν αναμονή της διήμερης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας. Δημοσιεύματα και φήμες για τις αποφάσεις της Τετάρτης κίνησαν τους δείκτες. Ανέκαμψε το δολάριο έναντι του γεν. Οριακή πτώση για πετρέλαιο, χρυσό.

Το σημερινό αγοραστικό ενδιαφέρον στη Wall βασίστηκε στην πεποίθηση των επενδυτών ότι η Fed στη διήμερη συνεδρίαση που ξεκινά την Τρίτη και ολοκληρώνεται την Τετάρτη θα αποφύγει να πάρει μια οριστική απόφαση για τον περιορισμό του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Janney Montgomery Scott, Mark Luschini, "Με εξέπληξε η βιασύνη των επενδυτών να προλάβουν τις κινήσεις τις Fed και ειδικότερα να ποντάρουν στο ενδεχόμενο ο Bernanke να μην δηλώσει κάτι το ουσιώδες για το άμεσο μέλλον». Και συμπλήρωσε, «Δεν αναμένουμε αλλαγή είτε στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, είτε στα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζα».

Ωστόσο λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης δημοσίευμα των FT ανέφερε ότι πιθανότατα ο πρόεδρος της Fed θα αφήσει να εννοηθεί περιορισμό του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι η Wall έως και ένα μήνα πριν, κατέρριπτε τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο μέχρις ότου ο πρόεδρος της Fed, έστειλε ένα «μικτό» μήνυμα στις αγορές, προμηνύοντας ότι θα προχωρήσει σε περιορισμό του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων μόλις σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη στις ΗΠΑ.

Στη Wall, λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, εννέα από τους δέκα κλάδους του δείκτη S&P σημείωναν αξιόλογη άνοδο με την τεχνολογία και την ενέργεια να ενισχύονται άνω του 1,3%.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Netflix ενισχύθηκε 7% μετά την ανακοίνωση στρατηγικής συμφωνίας με την Dream Works.

Αντίστοιχα η μετοχή της Micron κινήθηκε ανοδικά 3,7% σε υψηλό αντίστοιχο του Ιουλίου 2007 καθώς η Citigroup αναβάθμισε την τιμή στόχο του τίτλου.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ανέκαμψε έναντι του γεν καθώς ενισχύθηκε 0,5% στα 94,81 γεν. Παράλληλα σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με την Παρασκευή παρέμεινε η ισοτιμία δολαρίου – ευρώ στο 1,3341 δολ.

Από πλευράς δεικτών στη Wall, ο Dow σημείωσε κέρδη 0,73%, στις 15.179,85 μονάδες. Ο S&P υψηλότερα 0,76%, κλείνοντας στις 1.639,04 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με άνοδο 0,84% στις 3.452,13 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,49 δολ. με άνοδο 3,8% και το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχυόταν 1,5% στα 25,18 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε πτωτικά 0,05% στα 97,82 δολ. ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,2% στα 1.385 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v