Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ και οικονομία ταρακούνησαν τη Wall Street

Η έκθεση του ΔΝΤ τρόμαξε τους επενδυτές στη Wall. Απογοήτευσαν καταναλωτική εμπιστοσύνη και βιομηχανική παραγωγή. Εβδομαδιαία πτώση 1,2% για Dow, 1% για S&P και 1,3% για Nasdaq. Παραμένουν οι πιέσεις στο δολάριο έναντι του γεν.

Η υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης των ΗΠΑ από το ΔΝΤ και τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία οδήγησαν σε απώλειες τη Wall Street.

Αναλυτικά το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης των ΗΠΑ για το 2014 στο 2,7% από 3% προηγουμένως ενώ διατήρησε στο 1,9% την πρόβλεψη ανάπτυξης για φέτος.

Επιπλέον στην έκθεση του ΔΝΤ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις επόμενες κινήσεις της Fed. Ειδικότερα το Ταμείο προβλέπει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων τουλάχιστον έως το τέλος του έτους ενώ προκρίνει στη διοίκηση της Fed η αλλαγή στην άσκηση οικονομικής πολιτικής να γίνει ομαλά προκειμένου να αποφευχθεί αναταραχή στις διεθνείς αγορές.

Αντίστοιχα, αρνητικό αντίχτυπο στη χρηματιστηριακή αγορά της Wall είχε και η απροσδόκητη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάιο και συγκεκριμένα στις 82,7 μονάδες έναντι 84,5 τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη τον Μάιο στις ΗΠΑ την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν οριακή αύξηση 0,1% . Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο η βιομηχανική παραγωγή είχε μειωθεί 0,4%.

Στον αντίποδα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στις ΗΠΑ αυξήθηκε λιγότερο απ' όσο αναμενόταν στο πρώτο τρίμηνο του 2013 καθώς διευρύνθηκε κατά 3,7% στα 106,1 δισ. έναντι διεύρυνσης στα 111,3 δισ. που προέβλεπε το Bloomberg.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της American Express υποχωρούσε λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης 1,5% μετά την υποβάθμιση της σύστασης του τίτλου από την Barclays σε "Neutral".

Αντίθετα η μετοχή της Groupon ενισχύθηκε 11,5% καθώς η Deutsche Bank αναβάθμισε τη σύσταση του τίτλου σε "Buy" από "Hold".

Στην αγορά συναλλάγματος, νέες πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στο δολάριο έναντι του ιαπωνικού νομίσματος με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 94,18 γεν.

Από πλευράς δεικτών στη Wall, ο Dow σημείωσε απώλειες 0,70%, στις 15.070,18 μονάδες. Ο S&P χαμηλότερα 0,59%, κλείνοντας στις 1.626,73 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με πτώση 0,63% στις 3.423,56 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,26 δολ. με πτώση 6,6% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχυόταν 4,6% στα 24,80 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ανοδικά 1% στα 97,69 δολ. ανά βαρέλι σε υψηλό 4 μηνών και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,7% στα 1.388 δολ./oz, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 0,4%.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v