Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Προειδοποιεί τις ΗΠΑ για τα δημοσιονομικά

Υπερβολικά απότομη η μείωση του ελλείμματος το 2013, προειδοποιεί το ΔΝΤ. Υποβαθμίζει εκτίμηση για ανάπτυξη το 2014. Στο 110% του ΑΕΠ προβλέπει την κορύφωση του χρέους. Εφιστά προσοχή σε στρατηγική εξόδου από QE.

ΔΝΤ: Προειδοποιεί τις ΗΠΑ για τα δημοσιονομικά

Έκκληση στις ΗΠΑ να αντικαταστήσουν τις οριζόντιες περικοπές στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, απηύθυνε την Παρασκευή το ΔΝΤ, λέγοντας ότι θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη το 2013. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ΔΝΤ προβλέπει στην ετήσια έκθεση του για την αμερικανική οικονομία ότι η ανάπτυξη το 2013 θα διαμορφωθεί στο 1,9%.

Σύμφωνα με το Ταμείο, η ανάπτυξη θα είναι 1,75 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη, χωρίς τις προβλεπόμενες περικοπές στον προϋπολογισμό. 

Το ΔΝΤ υποβάθμισε την εκτίμηση του για την ανάπτυξη στο 2,7%, από 3% που προέβλεπε τον Απρίλιο. 

"Η μείωση του ελλείμματος το 2014 είναι υπερβολικά απότομη και κακοσχεδιασμένη" σημειώνει το ΔΝΤ. "Οι περικοπές αυτές πρέπει να αντικατασταθούν από ένα μείγμα αποταμιεύσεων και νέων εσόδων, σύμφωνα με την πρόταση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης". 

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι περικοπές στην εκπαίδευση, την επιστήμη και τις υποδομές μπορεί να μειώσουν την δυνητική ανάπτυξη των ΗΠΑ μεσοπρόθεσμα. 

Όσον αφορά το χρέος, το Ταμείο προβλέπει ότι θα κορυφωθεί στο 110% του ΑΕΠ και μετά θα αρχίσει να υποχωρεί το 2015. 

Προειδοποιεί ωστόσο, ότι τα δημοσιονομικά των ΗΠΑ βρίσκονται σε μη βιώσιμη τροχιά, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και την αύξηση των δαπανών στην υγειονομική περίθαλψη. 

Όπως και σε προηγούμενες εκθέσεις, το ΔΝΤ απευθύνει έκκληση στις ΗΠΑ, να υιοθετήσουν ένα περιεκτικό σχέδιο που θα μειώνει τα μελλοντικά ελλείμματα μέσα από την αύξηση των εσόδων και την επιβράδυνση της ανάπτυξης των δαπανών στην υγεία και τις συντάξεις. 

Διατήρηση της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης

Το Ταμείο συμβουλεύει την Fed να διατηρήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τουλάχιστον ως το τέλος του 2013 για να στηρίξει την ανάκαμψη, αλλά τονίζει ότι πρέπει να προετοιμαστεί για μια στρατηγική εξόδου στο μέλλον.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η έξοδος από τις πολιτικές χαλάρωσης θα δημιουργήσουν προκλήσεις. Προσθέτει ακόμα ότι μια μακρά περίοδος χαμηλών επιτοκίων μπορεί να έχει ακούσιες συνέπειες στο μέλλον, σπέρνοντας τους σπόρους των μελλοντικών οικονομικών αδυναμιών. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v