Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τερμάτισε το πτωτικό σερί στη Wall Street

Απασχόληση και λιανικές πωλήσεις οδήγησαν σε κέρδη άνω του 1% τη Wall. Καθησυχαστική φέρεται η Fed. Σε χαμηλό 2 μηνών το δολάριο έναντι του γεν. Προβλημάτισαν οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τα καλά στοιχεία σε απασχόληση και λιανικές πωλήσεις κράτησαν σε θετικό έδαφος τους δείκτες της Wall, τερματίζοντας το πτωτικό σερί τριών συνεδριάσεων.

Ειδικότερα οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν αισθητά την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ κατά 12.000 στις 334.000 αιτήσεις. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας να παραμείνουν στις 346.000.

Αντίστοιχα, θετικό αντίχτυπο στην χρηματιστηριακή αγορά της Wall είχαν οι λιανικές πωλήσεις Μαΐου, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 0,6% έναντι πρόβλεψης για αύξηση 0,4%. Τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ είχαν αυξηθεί μόλις 0,1%.

Στον αντίποδα η υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης των οικονομιών από την Παγκόσμια Τράπεζα μπορεί να καθήλωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών σε Ασία και Ευρώπη- στις ευρωαγορές τουλάχιστον έως το άνοιγμα του αμερικανικού χρηματιστηρίου-, ωστόσο η Wall κατάφερε να κρατηθεί σε ανοδικά επίπεδα καθ' όλη σχεδόν τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Συγκεκριμένα, η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης του 2013 αναθεωρήθηκε στο 2,2% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 2,4%. Επίσης για το 2014 προβλέπεται διεθνής ανάπτυξη κατά 3% και για το 2015 κατά 3,3%.

Επιπλέον, παραμένει ο προβληματισμός των επενδυτών αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις άσκησης νομισματικής πολιτικής από τη Fed, με τους επενδυτές πλέον να εμφανίζονται όλο και περισσότερο βέβαιοι ότι τελικά η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων μετά τα νέα καλά οικονομικά στοιχεία.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης στη Wall, πληροφορίες ανέφεραν ότι η Fed θα δεσμευτεί στη διατήρηση πολιτικής χαμηλών επιτοκίων για αρκετά μεγάλο διάστημα.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Safeway ενισχύθηκε 7,8% μετά τη συμφωνία πώλησης των καταστημάτων της στο Καναδά έναντι 5,8 δισ. καναδικών δολαρίων στην Empire Co.

Στον αντίποδα η μετοχή της DuPont υποχωρούσε οριακά λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων κερδοφορίας της για το εξάμηνο.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολίσθησε σε χαμηλό 2 μηνών έναντι του γεν στα 94,29 ενώ σε σχέση με το ευρώ το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε στο 1,3303 δολ.

Επιπλέον στην αγορά ομολόγων, οι τιμές των αμερικανικών χρεογράφων 10ετούς και 30ετούς διάρκειας κινήθηκαν ανοδικά. Συγκεκριμένα η απόδοση του 10ετούς ανήλθε στο 2,21% και η απόδοση του 30ετούς στο 3,35%.

Από πλευράς δεικτών στη Wall, ο Dow σημείωσε κέρδη 1,21%, στις 15.176,24 μονάδες. Ο S&P υψηλότερα 1,48%, κλείνοντας στις 1.636,38 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με άνοδο 1,32% στις 3.445,37 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,54 δολ. με πτώση 0,8% και το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε 6,5% στα 23,74 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ανοδικά 0,7% στα 96,58 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1% στα 1.378 δολ./oz.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο δείκτης Nikkei στο Τόκυο βούλιαξε 6,4% περνώντας σε εδάφη bear-market καθώς έχει διολισθήσει 22% από το ζενίθ του Μαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v