Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Wall η σκυτάλη της πτώσης από Ευρώπη

Στο χαμηλό ημέρας λίγο πριν το κλείσιμο οι ευρωαγορές. Οι πολιτικοί τριγμοί αθροίζονται στους φόβους για την οικονομία. Στα "κόκκινα" τα spreads στον ευρωπαϊκό Νότο, εκτίναξη "δείκτη φόβου" Vix. Πτώση 150 μονάδων για Dow.

Με το βλέμμα στους πολιτικούς τριγμούς της Ευρώπης και τις απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια λόγω Κίνας, το αμερικανικό χρηματιστήριο ξεκινά την εβδομάδα με σημαντικές απώλειες.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,04% στις 12.893 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 1,06% στις 1.363 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει απώλειες 1,26% στις 2.963 μονάδες.

Ο "δείκτης φόβου" Vix, που αποτυπώνει τα επίπεδα μεταβλητότητας και επενδυτικής νευρικότητας, εκτινάσσεται 15,8% στις 201,19 μονάδες.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο δείκτης Stoxx Europe 600 βουλιάζει 2% και τα επιτόκια στις αγορές ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου εκτινάσσονται στα ύψη. 

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 2,3% στις 5.638 μονάδες, ο DAX διολισθαίνει 3,68% στις 6.502 μονάδες, ενώ ο CAC κινείται 2,97% χαμηλότερα στις 3.094 μονάδες. Το χρηματιστήριο της Ισπανίας βουλιάζει 3% και πλέον, ενώ η αγορά του Μιλάνο κινείται 3,62% χαμηλότερα.

Βαριές είναι οι απώλειες στους τραπεζικούς κλάδους, ενώ παράλληλα έντονες πιέσεις εκδηλώνονται και στις αγορές κρατικών ομολόγων. Κοντά σε ρεκόρ κινούνται τα futures των γερμανικών bunds, ενώ υποχωρούν τα γαλλικά ομόλογα. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,11%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να αγγίζει νωρίτερα τις 154 μ.β.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund έγραψε χαμηλό ρεκόρ στο 1,591%, για να ενισχυθεί αργότερα στο 1,67%. Αντίθετα, τo spread του ολλανδικού 10ετούς κινείται σε υψηλό 3ετίας και διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης, με την απόδοσή του στο 2,39%. Στο 1,38% η απόδοση του ολλανδικού 5ετούς (75 μ.β.) και στο 0,45% του 2ετούς (33 μ.β.).

Εν τω μεταξύ, η απόδοση των ισπανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται στο 6,04% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στις 436 μονάδες βάσης. Στο 5,74% έφτασε η απόδοση του ιταλικού 10ετούς (407 μ.β.).

Οι πολιτικοί τριγμοί βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας έξαρσης των φόβων σχετικά με την κρίση χρεών στην ευρωζώνη μετά την «ψήφο δυσαρέσκειας» των Γάλλων πολιτών στον Πρόεδρο Nicolas Sarkozy στον α΄ γύρο των προεδρικών εκλογών και την παραίτηση της ολλανδικής κυβέρνησης εξαιτίας της αποτυχίας να συμφωνήσει σε νέα οικονομικά μέτρα.

Την ώρα που οι αυστηρές πολιτικές λιτότητας ευνοούν ακραίες πολιτικές αντιδράσεις, η στατιστική εικόνα παραμένει απογοητευτική για την οικονομία της Ευρώπης.

Ανακοινώθηκε σήμερα ότι η συρρίκνωση του δείκτη ΡΜΙ μεταποίησης επιταχύνθηκε τον Απρίλιο.

Ο αντίστοιχος δείκτης για την Κίνα έδειξε ότι η δραστηριότητα του κλάδου μεταποίησης συνέχισε να συρρικνώνεται, επιφέροντας απώλειες 1,8% στον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.

Την Παρασκευή η Wall Street έκλεισε με άνοδο στην συνεδρίαση και την εβδομάδα, σταματώντας μετά από δύο συνεχόμενες εβδομάδες πτώσης.

Από το στατιστικό επίπεδο δεν έχει προγραμματιστεί ανακοίνωση για σήμερα, αλλά η περίοδος ανακοινώσεων αποτελεσματων α΄ τριμήνου κλιμακώνεται.

Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης θα ανακοινώσει μεγέθη Q1 η Apple, ενώ νωριτερα σήμερα ανακοινώνουν η ConocoPhillips καθώς και η Brinker International.

Η μετοχή της Philips Electronics στην Wall εκτινάσσεται 5% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, ενώ το αποθετήριο της ING βουλιάζει 7% πρωταγωνιστώντας στις τραπεζικές απώλειες.

Εντονη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων προκαλεί επίσης κινητικότητα.

Η μετοχή της Ardea Biosciences εκτινάσσεται 51% κατόπιν συμφωνίας εξαγοράς από την AstraZeneca.

Ο τίτλος της Amylin Pharmaceuticals ενισχύεται 12% μετά τις φήμες ότι αναζητεί αγοραστή.

Η Nestle, εν τω μεταξύ, επιβεβαίωσε την εξαγορά των βρεφικών τροφών της Pfizer.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v