Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψε πάνω από τις 13.000 ο Dow Jones

Με κέρδη σχεδόν 200 μονάδων ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο βιομηχανικός δείκτης στη Wall. Η ισπανική δημοπρασία και τα θετικά μεγέθη Q1 βελτίωσαν το κλίμα στις ΗΠΑ. Ισχυρή αντίδραση και στις ευρωαγορές. Άνοδος για πετρέλαιο.

Η ισπανική δημοπρασία, οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ και τα θετικά αποτελέσματα Q1 κυριάρχησαν στη Wall επαναφέροντας τον δείκτη Dow Jones πάνω από τις 13.000 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,5% στις 13.115 μονάδες, ο S&P κέρδισε 1,54% στις 1.391 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφάνισε άνοδο 1,82% στις 3.043 μονάδες.

Αναλυτές τονίζουν ότι τα ισπανικά και ιταλικά επιτόκια είναι ένας από τους κρισιμότερους παράγοντες που παρακολουθούν οι επενδυτές και οι επιτυχείς δημοπρασίες ομολόγων σε αυτές τις αγορές επιτρέπουν στους επενδυτές να «ανασάνουν».

Βοηθώντας την βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέβασε τον πήχη για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2012 και 2013, αναβαθμίζοντας τις προβλέψεις για τις ΗΠΑ στο 2,1% φέτος, την Ευρώπη στο -0,3% και την παγκόσμια οικονομία στο 3,5%.

Καλή υποδοχή είχαν στην αμερικανική αγορά τα αποτελέσματα τριμήνου εταιρικών κολοσσών. Η μετοχή της Goldman Sachs έκλεισε με κέρδη μετά την ανακοίνωση υψηλότερων των αναμενόμενων κερδών α΄τριμήνου, ωθώντας τον τραπεζικό κλάδο σε υψηλότερα επίπεδα.

Θετικά αντέδρασε και η μετοχή της Coca Cola Co. στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ενώ δεν ικανοποίησαν τα κέρδη της Johnson & Johnson.

Η μετοχή της First Solar εκτινάχθηκε 16% αντιδρώντας στην απόφαση περικοπής του διεθνούς προσωπικού κατά 30% ή περίπου 2.000 εργαζόμενους και την διακοπή της λειτουργίας εγκαταστάσεων στην Φρανκφούρτη.

Οι στατιστικές ανακοινώσεις της ημέρας έχουν μικτή επίδραση, καθώς εμφανίστηκε μεγάλη μείωση στις ανεγέρσεις νέων κατοικιών αλλά και μεγάλη αύξηση στις εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών.

Επιπλέον η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη επί δεύτερο συνεχόμενο μήνα στην αμερικανική αγορά τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Στο σύνολο του α΄ τριμήνου, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 5,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά οι ευρωαγορές αντέδρασαν με ράλι τιμών στην μεγάλη ζήτηση για την έκδοση ισπανικών ομολόγων και την ανέλπιστα μεγάλη βελτίωση του δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ZEW στην Γερμανία.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,78% υψηλότερα στις 5.767 μονάδες, ο DAX με άνοδο 2,65% στις 6.801 μονάδες, ενώ ο CAC με κέρδη 2,72% στις 3.293 μονάδες.

Ο δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο εκτινάχθηκε 3,68% κλείνοντας στις 14.942 μονάδες ενώ ο ΙΒΕΧ στην Μαδρίτη 2,28% υψηλότερα στις 7.373 μονάδες.

Θετική εικόνα επικρατεί στις αγορές εμπορευμάτων, με το συμβόλαιο του πετρελαίου να κερδίζει 1,3 δολ. στα 104,25 δολ. ανά βαρέλι και του χρυσού 0,11% υψηλότερα στα 1.652 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v